Slučaj Skripalj
EPA/Will Oliver
Sergej Skripalj

EPA/Yury Senatorov

Sergej Skripalj, Foto: EPA/Yury Senatorov

General Delaverd je predstavio nekoliko verzija slučaja Skripalj u članku koji je objavio ASAF. Prema mišljenju francuskog oficira, Rusija ne samo da nema nikakve veze sa trovanjem Skripalja, već ni sa nervnim gasom „novičok“.

„Ta supstanca je postala poznata širokoj javnosti zahvaljujući izjavama ruskog disidenta Vila Mirzajanova, bivšeg vojnog hemičara, devedesetih godina prošlog veka. On je 2007. godine u SAD knjigu objavio ’Državne tajne‘ u kojoj je naveo nekoliko hemijskih formula kao potvrdu svojih navoda. Ako se to potvrdi, ispada da je ’novičok‘ od 2007. godine prestao da bude isključivo ruski izum i mogao je da ga proizvede bilo ko“, piše general.

On je postavio pitanje zbog čega bi predsednik Rusije, makar teoretski, odobrio likvidaciju Sergeja Skripalja, kog je 2010. godine pomilovao i koji već dugo vreme ne predstavlja pretnju, posebno 16 dana uoči izbora.

On navodi da bi iza ubistva Skripalja mogli da stoje Izrael, SAD i Velika Britanija.

„Jaka alijansa Rusije, Bašara el Asada, Irana i Hezbolaha se ne dopada Izraelu. Treba samo da se pročitaju izraelski mediji, pa da se uverite u to. Rusija je ta karika u to savezu zbog koje američko-izraelski plan cepanja Sirije nije postignut i nakon sedam godina rata. Mnogobrojne posete Netanijahua Putinu sa ciljem da ga ubedi da prepusti Siriju i Iran nisu urodile plodom. I na kraju je trebalo uraditi nešto i pojačati pritisak na njega kako bi odbacio taj teret“, smatra Delaverd.

„Povećanje pritiska do maksimuma na jaku i, prema rečima neokonzervativaca, preteću Rusiju deo je interesa SAD. Kao što je to i provociranje velike krize između EU i Rusije. Ako su Amerikanci odlučili da varaju, oni u kriminalnoj istrazi mogu da podmetnu neke snimke telefonskih razgovora na ruskom jeziku između navodnih ubica. Te njihove antiruske optužbe će biti samo pojačavane“, napisao je general.

Treća država koja je mogla da otruje Skripalja je Velika Britanija gde se i desilo trovanje. On smatra da bi specijalne službe Tereze Mej mogle da rade u interesu SAD ili Izrael.

Komentari (2)

Цицка

05.04.2018 07:28

Да , ако је то тачно онда неко мора да одговара за уништавање државе Сирије , нису успели да је поделе али су успели да је униште , погледати на шта личи сада та држава , где је народ Сирије,где су им куће ,надокнадити сву штету Сирији и онима који су је одбранили на позив власти Сирије . Ако је Израел као држава радила на подели Сирије онда штету наплатити од Израела а затворити одговорне ако је неко други онда од тих. Доста је било по свету криминала за који нико не сноси одговорност

ZN

05.04.2018 09:40

Kad god smisle da napadnu Rusiju izvade po nekog zeca iz šešira - Rusa prebeglog u London i ubiju ga. Jadni "engleski" rusi, kome vi još trebate, izuzev za ovakve nameštaljke :)