Miroslavljevo jevanđelje
A. Stanković
Miroslavljevo jevanđelje

A. Stanković

Miroslavljevo jevanđelje, Foto: A. Stanković

"Uručujem vam ovaj poklon, stranicu Miroslavljevog jevandelja. List apsolutno odgovara originalu, to je ručni rad naših savremenih umetnika. Ovo je, naravno, pergament koji može da traje hiljadu godina. I boje odgovaraju originalu“", rekao je Lihomanov.

Zahvalivši se na poklonu, predsednik Nikolić je rekao da se u Srbiji večh dugo razgovara o nedostajućoj stranici i načinu na koji je stigla u Sankt Peterburg, prenosi Sputnjik.

"Vi ste uložili ogroman trud, ovo je trajalo više od šest meseci, da na ovaj način, u okviru današnjih zakonskih mogućnosti i prakse u svetu, kompletiramo Miroslavljevo jevandelje, kome je nedostajala stranica. Čini mi se kao da smo jednom teškom bolesniku presadili organ koji će mu pomoći da živi“, rekao je Nikolić.

TRAŽILI SMO ORIGINAL

Nikolić je originalnu stranicu dokumenta tražio od Putina marta 2015. godine, ali ruska strana na to tada nije odgovorila.

 

On je zahvalio muzeju, umetnicima koji su uradili kopiju 166. strane Miroslavljevog jevandelja, ali i stručnjacima koji su pronašli odgovarajućii materijal.

"Mislim da sada možemo malo mirnije da gledamo na naše odnose. Uvek su se ljudi pitali kako je toliko mnogo starih crkvenih knjiga moglo da se nade u Rusiji, posebno u Sankt Peterburgu. Ja znam da su te knjige tada zapravo spasene," rekao je Nikolić.

On je podsetio da je to bilo vreme kada su Turci vladali Srbijom, a kada crkve i manastiri bili u razvalinama.

"U tim razvalinama je bilo ogromno bogatstvo za naš narod, za našu istoriju i kulturu, bogatstvo pisane knjige. Bio je mudar taj monah koji je ovo sakupio, spasao i za vas i za nas, za svetsku baštinu“, dodao je Nikolić.

Nikolići predstavnici delegacije Srbije koja boravi u Sankt Peterburgu imali su ekskluzivnu priliku da vide originalnu 166. stranicu Miroslavljevog jevandelja koja se čuva u biblioteci u tom gradu.

Kopija lista koji je nedostajao a koji je Srbija dobila na poklon biće izložen u Narodnom muzeju Srbije uz Miroslavljevo jevandelje.

Komentari (10)

Jo

13.10.2016 12:36

Znaci mi im dali na cuvanje original a oni nam vratili kopiju....bas lepo....jel trebamo da se zahvalimo, nekom pokoonimo, poljubimo nesto ili nekog.....svasta !!!!!

Po

13.10.2016 14:34

@Jo - Ај бре не брабоњај, да није било тог листа нико не би ни знао за књигу! Не лажу да је њихово, упућују на књигу у нашем музеју и мирна бачка. Како нам иде отеће нам западни дивљаци књигу па има да остане само тај лист да сведочи шта је наше...

mene blam što je Toma tražio list...

13.10.2016 15:02

@Jo - Нисмо ми њима ништа дали "на чување" већ смо се спасавали бежећи њима. Из захвалности би требали да им оставимо тај лист ако ни због чега другог. Али, ко што каже пословица, од свих лоших ствари, најгора је људска незахвалност!

Teodora

13.10.2016 14:49

Janog nikolića ponovo ispalio putn! A nikolić se kleo i u njega i u "majčicu Rusiju", a ono nije majka nego maćeha. I to loiša. Kad ovu činjenicu shvate nikolić,vučić,dačić,vulin i ostala nesposobna kriminalna bratija, Srbiju će već pretvoriti u perifernu, janu i bednu rusku guberniju, a mi ćemo postati putinovi robovi. Teško nama s budalama.

Milan

13.10.2016 15:35

Na cemu se zahvaljujemo,ruski monah je ukrao stranicu tako sto je iscepao iz jevandjelja dok je bio u poseti Hilandaru.Zasto Rusi nisu sebi ostavili vernu kopiju koja moze da traje 1000 godina a nama vratili original.Samo se pitam sta kustos kaze posetiocima kada ga pitaju sta je ovo i odakle ovde.

srbija

13.10.2016 16:40

U toku II Svetskog rata su Hrvati svašta odneli iz naših manastira i riznica pa nisu čak ni kopije vratili. Prošetajte po manastirima i pitajte monahinje i monahe.

Verko

13.10.2016 23:21

@srbija - Ovo je prica o rusima, a ne o hrvatima!

sladjan

13.10.2016 19:48

sta ce nam kopija koja ne vredi nista!rusi su to ukrali i nama nece da vrate!sve ostalo sto pise je mlacenje prazne slame!

Verko

13.10.2016 23:25

Toma ne pravi razliku izmedju kopije i originala vazno je da se zahvali rusima na ono sto nam nisu dali!

Aleksandar

14.10.2016 07:14

A kad se krece sa legalizacijom diploma?