Milo Đukanović
Profimedia
Milo Đukanović

Profimedia

Milo Đukanović, Foto: Profimedia

Ovo je večeras izjavio crnogorski, specijalni tužilac Veljko Rutović.

"Širokov je osumnjičen za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, što je vezano za plan lišavanja života tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića", precizirao je Rutović Televiziji Crne Gore.

Širokov je jedan od dvojice ruskih državljana za kojim je raspisana međunarodna poternica zbog organizovanja osujećenog državnog udara u Crnoj Gori na dan izbora, u oktobru prošle godine.

Specijalni tužilac je objasnio da je za pripremanje Đukanovićeve likvidacije putem podstrekivanja osumnjičen "samo" Širokov i da mu se pored toga pripisuje i stvaranje kriminalne organizacije kao i pokušaj terorizma.

Crnogorsko državno tužilaštvo sumnjiči grupu od 20 osoba za ta krivična dela većina njih su državljani Srbije i u pritvoru su u zatvoru u Podgorici.

Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Đurović rekao je Televiziji Crne Gore da je policija imala kontakt sa ruskim kolegama koji su polovinom novembra potvrdili pasoše dvojice ruskih državljana koje Crna Gora potražuje, Širokova I Vladimira Popova.

Ruska strana, međutim od tada nije odgovarala na upite iz Crne Gore, kazao je Đurović i precizirao da su do ostalih podataka, neophodnih za rapisivanje poternice odošli uz pomoć policije Srbije.

Policija Srbije je krajem prošle sedmice privela dvojicu srspkih državljana za kojima traga Crna Gora. Reč je o Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Sud u Podgorici je pritvorenima u ovom slučaju, krajem ove nedelje produžio pritvor za još tri meseca. Oni su uhapšeni u 15. oktobra prošle godine, noć uoči izbora.

Optužnica mora biti podignuta najkasnije do sredine aprila.

Komentari (4)

Gligor

16.01.2017 01:10

Rus bio pijan ili po obicaju dogiran pa omanuo ,sta su Rusi u stanju da ucine ,SAMO DA GLUPIM SRBIMA NAPLACUJU NAJSKUPLJI GAS NA SVETU I DAJU POLITICARIMA KOFERE

crna trojka

16.01.2017 01:25

To je i bilo za ocekivati da Putin nesto sprema ! Jer ja Milo neposlusan, okrenuo se od njega ka Americi!! I DOBRO JE URADIO MILO! SA RUSIMA SAMO TURISTICKI!

Đoko

16.01.2017 09:12

Prva vezija atentata. Sjeo Rus u kafanu, bilo mu dosadno, te odlučio da organizuje atentat na Đukanović. Problem Rudsije je u tome što je pomenuti Rus pripadnik GRU. On ne radi bez naloga šefova. Druga, ne može se u Rusiji dogovoriti rezultat ni treće fudbalske lige bez ličnog odobrenja Putaina, a kamo li atentat u inostranstvu.

Orlov Krš

16.01.2017 15:07

MILU ni Kler Geben mu nije ravan.Glumi za Oskara mada jako providno i nisko.Šta očekivati od čoveka koji je bio prvo,Titov đak,pa Titov omladinac,komunjara i sad 27 godina ga mijenja iako mu nije dorastao.Jedna nula od čoveka koji je svoj politički "vijek"posvetio zavrzlamama i dezavujisanju sopstvenog Naroda,koji me iz milosti tepaju KRALJ.On zgrće milione opljačkao i prisvojio C:Goru kao od baba da mu je ostala,a taj isti NAROD nema hleba da jede..Nadam se da će jednog dana njihov kralj u ćuzu