Prihvatilište za decu
P. Dedijer
Prihvatilište za decu

P. Dedijer

Prihvatilište za decu, Foto: P. Dedijer

Mladi zaljubljeni par pobegao je od problematičnih kućnih uslova i roditelja koji su ih maltretirali i zlostavljali, a sklonište za svoju zabranjenu ljubav pronašao je na neuobičajenom mestu - u Prihvatilištu i prihvatnoj stanici Beograd. Romeo, koji ima oca bivšeg makroa, i Julija, čija majka je svojevremeno bila prostitutka, za sada žive platonsku ljubav na ovom mestu, gde im je, kako kažu, lepo.

Hoću da mama dođe

Maleni Nikola (7) je spakovao svoje kese i koferče i priča nam kako će mama sutra doći po njega i da je to sve što želi. Međutim, ona neće doći, jer ga je terala da zajedno sa bratom zarađuje za nju tako što prose i kradu po crkvama, pa su joj decu oduzeli.

- Mama će sutra doći po mene, to je moja novogodišnja želja. Mnogo mi nedostaje. Pre neko veče sam plakao kada su mi brata odveli u dom. Zajedno smo pevali u autobusu, pa su nam davali pare, sitno, neko 100, neko crvenu, onda bi ih odneli mami da kupi hleb, kafu, prašak - priča mališa i dodaje kako bi od Božić Bate želeo autić za brata i barbiku za sestru.

- Tijana (15) i ja smo bili bukvalno 15 dana na ulici, nakon što naši roditelji nisu želeli da odobre našu vezu. Lutali smo po parkovima, ulicama, a najviše oko Vukovog spomenika. Moja socijalna radnica nas je uputila u policiju, odakle su nas ovde doveli - priča Milan (17). 

Prema njegovim rečima, on i njegova devojka morali su najpre da pobede tešku porodičnu sudbinu, a zatim i da pobegnu od najbližih na neko bolje mesto.

- Odrastao sam u porodici u kojoj je moj otac bio makro, bukvalno je podvodio devojke, a njena majka je u tom periodu radila kao prostitutka. Zbog njihovih životnih okolnosti sada nama na sve načine brane da se volimo. Njena majka misli da ću ja da krenem putem svoga oca da bih mogao da se bavim sličnim zanimanjima, što ne dolazi u obzir. Međutim, naša ljubav je toliko snažna da ja ne mogu da živim bez nje - uverio nas je Milan.

Tijana dodaje da su oboje kao mali bili maltretirani, a da se s vremenom to promenilo.

- Mene je moja majka stalno terala iz kuće zbog svojih ljubavnika ili zbog svojih bivših supruga. Iako se bavila i drugim zanimanjima, prostitucija je bila jedna od njih. Za mene je to bilo vrlo teško, sve što sam želela je da pronađem nekog ko će da me voli. Milana sam upoznala dok mi je mama radila na pijaci, a u to vreme i njegova baka je prodavala na istom mestu. Prvo smo bili drugovi, a zatim dečko i devojka. Zbog njega sam napustila kuću, školu i sve - jasna je ona. Kada je reč o novogodišnjim željama, ovaj par je vrlo skroman - voleli bi da ih niko ne rastavi, da nakon prihvatilišta život nastave zajedno i da se školuju!

Donesite deci voće i sokove

Mirjana Rodić, socijalni radnik u prihvatilištu, rekla nam je da na ovom mestu svaka ljubav osim platonske nije prihvatljiva, s obzirom na to da je reč o deci. Kao i da je dolazak u centar za nekoga spas, a za druge opet problem.

- Imamo decu od sedam do 18 godina. Ona dolaze tako što ih uputi centar za socijalni rad ili policija, ali, takođe, naša vrata su otvorena i za one koji svrate kada su hladni dani ili ako imaju neku preku potrebu, mi izlazimo u susret ukoliko procenimo da je neko socijalno ugrožen. Trenutno imamo 22, mada je kapacitet 16 ležajeva. Neki su u ovom momentu na raspustu. Imamo dosta dece koja dolaze u ovom periodu praznika možda i više nego obično - kaže ona i dodaje da ko želi da pomogne može to da učini tako što će doneti sveže voće, vitamine i čajeve.

 

Komentari (1)

Vapaj ljubavi

06.01.2017 21:18

Dva ocajna deteta u nedostatku svih drugih ljubavi ocajnicki su prigrlili jedno drugo!I u strahu da i tu ljubav ne izgube otisnuli su se u zivot,ne znajuci gde ce!Jadna decica!Valjda ce im svima zivot jednom pokazati i svoje milostivo i dobro lice!