vrtić
Profimedia.rs
vrtić

Profimedia.rs

vrtić, Foto: Profimedia.rs

Oni navode i da nije reč o deci siromašnih roditelja, već često o mališanima čije mame i tate dobro materijalno stoje!

Zaposleni u predškolskim ustanovama, kažu naši sagovornici, dovijaju se na razne načine kako bi roditelje naterali da povedu računa o higijeni svojih mališana. Koriste tempere, čokolade i hranu da namerno uprljaju decu kako bi roditeljima skrenuli pažnju da je vreme da dete presvuku i operu, ali ni to često ne urodi plodom.

Batut: Gotovo polovina dece se ne kupa i ne pere zube

Poslednje istraživanje o higijeni dece koje je uradio institut za javno zdravlje "Batut" pokazuje da se samo polovina dece u Srbiji tušira redovno, a da 40 odsto mališana ne opere zubebar jednom dnevno, što ugrožava njihovo zdravlje. Lekari tvrde da su za to najodgovorniji roditelji.

Na ovo stravično zanemarivanje mališana prva je pre nekoliko meseci upozorila vaspitačica Ana Sarić. Podržali su je na društvenim mrežama mnogi vaspitači i vaspitačice iz vrtića širom zemlje, ali i pedijatri poput Saše Milićevića.

On upozorava da bi zbog loše higijene deca mogla da dobiju gliste, razne bakterije, kandidu, gljivice, ali i brojna opasna virusna oboljenja.

"Pojedini roditelji čak i kod lekara dovode decu koja nisu oprana i presvučena i po nekoliko dana. Verujem da je slika u vrtićima još gora, jer se vaspitačice sa takvim slučajevima sreću svaki dan. Roditelji bi trebalo da znaju da se deca moraju presvlačiti svaki dan, i da im se svakodnevno mora menjati garderoba. Prljavština može izazvati brojne zdravstvene probleme", upozorava Milićević i dodaje da su stomatolozi uočili da deca danima ne peru zube, pa je pojava karijesa u najmlađim godinama uobičajena pojava.

"Deca nose prljav veš, uši i noge im danima nisu oprani, a ispod noktiju je mnogo prljavštine. Jednom dečaku stalno smrde noge, a hulahopkice nosi i po nekoliko dana. Kada primetim da dete nije presvučeno danima, namerno ga uprljam temperom kako bih dala znak roditeljima da je krajnje vreme da ga operu i presvuku", kaže jedna vaspitačica.

 

Komentari (45)

Srpkinja

18.02.2017 06:22

Te bogate kurtizane bukvalno rečeno i ne vide svoju decu. Tu su izlasci, provodi, druženja itd. itd.

ja

18.02.2017 10:06

@Srpkinja - Da samo što te bogate kurtizane imaju nekoga ko im vodi računa o deci mnogo bolje nego što bi one same to radile.Inače ja imam sina od deset godina i zaista sve od vrtića dakle od njegove treće godine pa do sada ja nisam videla niti jednog njegovog vršnjaka musavog,prljavog ili čupavog,niti sam čula da se pedagozi na to žale.Da slučajeva ima to stoji ,ali po vama više od pola dece u Srbiji šeta musavo,prljavo i neokupano u šta stvarno ne mogu da poverujem.

PRVREMENA ZABRANA NA DETE DOK GA NE POKISELITE

18.02.2017 07:31

Glibavost je ono sto Srbe ubija. Nasem narodu je imperativ da dete utove i da ga mere i hvale se koliko ono ima kila. Kaze mi sestra koja ima dete ,osnovca da vise ne moze da izdrzi dolazak dece iz zgrade jer zaudaraju a carapice su im crne i ukocene.Inace,zgrada u kojoj zive naseljena je univerzitetsim radnicima i visokorangiranim policajcima..Eto posto je Sarcevic nadlezan od vrtica pa nadalje,neka ,posto voli kazne izmisli neku globu i za strokavost kao zanemrivanje uz pretnju oduzimanjem,

baba

18.02.2017 09:59

@PRVREMENA ZABRANA NA DETE DOK GA NE POKISELITE - Da nećeš možda da im Sarcevic pere čarape? Da li ti čitaš šta pišeš?

Baba

18.02.2017 07:38

Od kada majke ne nose gace od tada ni deca.

SMET

18.02.2017 10:27

@Baba - ahahahaha ahahahaha

Djoko

18.02.2017 09:29

Danasnje majke su stasavale devedesetih u doba Mire Markovic i njene julovske televizije PINK.Sta od njih ocekivati??? Prodjite Evropom i cucete sta se prica,da su Srpkinje najgoreg morala i najvece bludnice u Evropi a Beograd grad greha.Cela Evropa prica o zenama lakog morala iz Srbije. Bruka!!!

Srpkinja

18.02.2017 11:35

@Djoko - Realan komentar uz moju dopunu da smo zemlja prostitucije.

Igor

18.02.2017 11:43

@Djoko - Te danasnje majke na koje mislis nisu mogle da stasavaju u vreme Mire Markovic, jer su tad bile mala deca ili su tek krenule u skolu. Danasnje majke su stasavale u vreme dvehiljaditih kad se ceo moralni i drustveni sistem potpuno urusio, kad su se pojavili rijaliti emisije i kad je krenula promocija starleta, pevaljki i ljudi koji su postali poznati preko noci a koji su postigli kao neki uspeh u zivotu.

Marija

18.02.2017 12:59

@Djoko - Tacno, samo izbor Mire i Slobe nije bio njihov, vec starijih koji su smatrali da je takvo stasavanje u redu.

Roni

18.02.2017 13:55

@Djoko - A ovaj vaš N1 uči majke peru decu i da peru zubice. I N1 i B92 i Bujosevicev RTS. Znam da vas ima tuntavih, ali baš toliko...

L

18.02.2017 17:20

@Djoko - Veoma ruzan komentar dokle cete pljuvati po Srpkinjama. Zasto otac ne presvuce dete nekada pored majke ? Mene je i otac oblacio i presvlacio dok je mama bila na poslu ili na njivi.

Alisa

18.02.2017 10:40

Zar vaspitaci nisu u obavezi da prijave zanemarivanje dece? A, da..., to su dobrostojeci roditelji, mozda im nekad zatrebaju. Lakse je umrljati dete temperom i tako dati znak nego zamerati se. Taman posla da se to prijavi.

s.s.

18.02.2017 11:03

Naravno....zabavljaju se drage mame na drustvenim mrezama...tetovazom obrva... To sto deca nemaju kuvani rucak...ciste stvari....hej....o vaspitavanju i skoli..da ne komentarisem vise

Drita

18.02.2017 14:19

@s.s. - Bravo za komentar

Ana

18.02.2017 12:10

Daj ne preterujte. Vasoitacice zapamte iste carape ili gace kod deteta i misle da nije presvuceno. A vecina mama kupuje ves i carape po velikim robnim kucama gde je po 7 pari istih u pakovanju ili po 2 duksa 2 majice ako tako gledamo neka deca nisu mesecima presvucena ukljucujuci i moje a sto ima 4 para istih pantalona kupljenih na snizenju 15 pari gaca i carapa po nekoliko dukseva da li moramo svaki dan drugacije obuci decu da bi prijalo oku vaspitacice

d

18.02.2017 14:18

@Ana - Nije problem sto izgleda isto,nego sto je prljavo i smrdi.Vidi se kad je dete prljavo.A ni odrasli nisu mnogo cisti i to isto prenose na svoju decu.Sramota koji primitivizam.

dragana

18.02.2017 15:22

@Ana - @d-mislim da većina ovih vaših komentara uopšte nije normalna.Da li je moguće da vam baš svaki novinski članak izaziva želju pljuvačine po sebi samima?Opet kažem slučajevi postoje,a pedagozi prvo treba da porazgovaraju sa roditeljima pa onda i da se obrate nadležnim službama a ne odmah da prodaju priču novinama,u koliko je ovo uopšte tačno u šta iskreno sumnjam i ne želim da verujem.

svedok vremena

18.02.2017 12:54

Nazalost mislim da je krivo radno vreme i prekovremani rad pa roditelji dolaze kuci preumorni i ne stizu da se koliko treba posvete deci. Ko kod nas kontrolise stvarno radno vreme u firmama. Koliko firmi postuje zakon o drz.praznicima.PORODICNI ZIVOT TRPI!

Drita

18.02.2017 14:17

@svedok vremena - STA RADI VES MASINA?

Sosa

18.02.2017 14:22

@svedok vremena - a jos uz put i neka preljuba

Jelena

18.02.2017 15:42

Kako Vas nije sramota? Na vaspitacice mislim. Cujem ona obelezi markerom. Pa gospodjo vi to dete cuvate 8 sati, trebate biti dobar psiholog pa skrenuti majci paznju. Cast izuzecima koje nadu nacin pa ne olajavaju javno...i ja iz svog iskustva znam koliko ste torukose i samozvane svetice. Za pocetak pogledajte svoju decu, m ? Mnogo bi propale u zemlju od stida!

Jovana

18.02.2017 19:57

@Jelena - Ako dodje do toga da neko mora paznju da mi skrene da povedem racuna o higijeni deteta e onda stvarno! Vi i vama slicni gurnu matore u bolnice, a decu u skole, pa kad prosveta i zdravstvo strajkuju vi krenete da pljujete jer nemate kome da tutnete "teret" niti imate vremena za ispijanje kafurdaca i 3 sata kod manikira. Sve za decu vam je skupo, ali za nokte i telefon mora da se ima, za prasak za ves ocigledno ne.

Mici

18.02.2017 21:08

@Jelena - Trebalo bi ici do glavne sestre ili psihologa zbog tog problema,pa u krajnjem slucaju i do centra za socijalni rad,to je zanemarivanje deteta,kao da mu ne daju da jedu. Ugrozavaju zdravlje svog deteta a i indirektno zdravlje druge dece iz kolektiva. Takodje se slazem sa rim da im je vaznije da su one same namontirane a na najosnovniju higijenu ne misle. Ja sam majka deteta koje ide u vrtic ,cisto,okupano i uredno takodje i ja izgledam lepo uredno i pre cu dete okupati nego sebe!

D

18.02.2017 16:25

Sta se cudite vaspitacicama sto ih markiraju,pa te sto salju takvu decu nisu spremne za dijalog i sugestiju,odmah skacu i kopaju oci onim velikim manikiranim noktima.Troje ih saljem u vrtic i svaki dan su okupani,u cistom vesu,garderobi,uredni. Nemamo pomoc baba i deda.

JA

18.02.2017 22:34

@D - Jao e ajde da se nelažemo,te što imaju manikirane nokte glavu dam da ne šalju prljavu decu u vrtić.Možda smo mi mame smrtnice,pomalo kivne na njihove nokte,besna kola i to što su im deca preko veze primljena u vrtić,ali ne bi trebalo da pričamo nebuloze.Uopšteno ne slažem se sa većinom ovih komentara jer ono što nisam videla svojim očima ne prihvatam zdravo za gotovo.Kada nešto nema smisla obično i nije istina.Ne znam kome je u cilju da Srpsku decu predstavlja kao prljavu?

gospođa kata

18.02.2017 16:27

mame su bezobrazne,proste,drske, lažljive glupe,gledaju odvratne serije i ogovaraju sve živo i mrtvo. ne znaju ni sebe da srede,kamoli decu. vratite domaćinstvo u škole. od gorih roditelja još gora deca. i mame prljave i smrde,ali se mirišu,na prljavo dupe oblače čiste gaće,kad idu kod švalera i dižu noge čim mogu. imaju ih po više komada,varaju muževe na svakom koraku,samo pare vole i više od rođenih. dno smo

ceculi

18.02.2017 19:38

@gospođa kata - Da li gospodja Kato i vi spadate u te mame?

Ceca

18.02.2017 21:54

@gospođa kata - A ti sluzis da im drzis svecu.

dragana

18.02.2017 22:38

@gospođa kata - Očito prepričaste svoj život na brzinu gospođo.A po komentaru bih rekla da ste starija garda upravo ona koja je te majke vaspitala,pa što ih ne vaspitaste bolje?Ili možda imate sinčinu,tako nekog prevarenog i ogorčenog kojem je najbolja njegova mamica.

gospođa kata

18.02.2017 23:43

@gospođa kata - iskreno smatram da dole potpisane ništarije koje me pominju, zaboravljaju svoje gaćice po tuđim krevetima!

Kaja

19.02.2017 07:21

@gospođa kata - Daleko su ti od gospodje..., vise si za Lazu. Tamo bi bila grofica.

Maki

18.02.2017 18:33

Vaspitačice koje se žale da ne mogu da isprate svu decu(pa dolazi do povreda u vrtiću,bekstva iz istog i sl)jer su grupe velike,odjednom su nadahnute neviđenom moći zapažanja!!!

fb boy

18.02.2017 19:51

Za sve to zahvalite se fejsbuku. Mlade mame umesto da peru decu i kuvaju ručak po celi dan vise na fejsu i cetuju sa belosvetskim djilkosima. A deci utrape tablet da gledaju crtace. Milina jedna. A deca smrde a mlade mame namontirane za dejt. Lepo bogami

Cicka

18.02.2017 22:04

@fb boy - Jos u naslovu vidim da ste musko. Nisu sve mlade mame takve, a osim toga, sta radite vi? Lovite u sumi da donesete rucak, cepate drva? Sto je sramota da otac presvlaci decu? Ima i vas koji visite po kladionicama i igrate s drustvom fudbal, nisu deca samo briga za majke...ako dete smrdi i zapusteno je, roditelje treba da je sramota a ne samo majku.

Mlada mama

19.02.2017 00:07

@fb boy - Mlade mame te bole izgleda a šta je sa onima koje su već izrandjane bole ih leđa,ruke, noge a imaju malu dečicu za koje treba i vreme i energija. Na kraju nije ni bitno koliko ko ima godina, dete je najlakše napraviti i roditi a kasnije je vaša slika kako ste ga vaspitali. Glupo i ruzno je tako generalizovati stvari to sam htela reći tj. napisati.

korekcija

19.02.2017 13:48

@fb boy - ја сам мушкарац и сматрам да су једнко криви и очеви и мајке, јер ако зарађују само очеви (као некада), онда ни мајке не требају само да брину ”по кући” (као некада). У свему осталом се слажем са ”ФБ БОЈ”, око виртуелног онлајн ”ангажмана” и онда се још и на децу жале што су им стално на нету и компјутерима :)

Dina

18.02.2017 20:32

Alo ljudi, decu odgaja dvoje ljudi! Gde su tu očevi??? Prezauzeti poslom, blejanjem po kafanama i aferama. Ili jadni oni ne znaju nista... Marš bre svi vi koji pljujete samo majke! Pljujte oba roditelja

giga

18.02.2017 20:45

Nemaju kada srediti decu od gledanja Parova!

Lara

18.02.2017 21:51

Dobro. Svi mislimo da je to strasno. Nego, sta su vaspitacice preduzele? Nije valjda prvi i jedini korak tekst u novinama? Je l tako najlakse? Je l vam smeta sto je toj deci ugrozeno zdravlje? Jeste li ista uradili da to sprecite ili resite?

Ivana

18.02.2017 23:55

@Lara - Koja glupost pa prvo treba reći roditeljima direktno i tačka. Drugo deca uvek imaju presvlaku znači čiste gaćice trenerkicu ili u zavisnosti od godišnjeg doba. Ali šta vredi obući čistu odeću na prljavo telo. I ako roditelji i dalje ne vode računa obavestiti psihologa jer od centra za socijalni rad ionako nema ništa.I na kraju gde su prava te dece to je ipak zanemarivanje.

Slaki

19.02.2017 00:36

@Lara - Lara, jasno je da nemate kontakte sa roditelima danasnje dece od vrtica do srednje skole. Ko da kaze bilo sta sto nije pohvala, tako su bahati, bez kucnog vaspitanja, kulture i nista ne prihvataju. Prete ministarstvom, prijavama i slicno. Zato vaspitaci, ucitelji, nastavnici i profesori cute i izbegavaju neprijatnosti.

JA

20.02.2017 08:47

@Lara - @slaki-Ma nemojte reći?Ali zato ako se jedan dan zakasni sa plaćanjem rekreativne nastave ili boravka deteta i te kako znaju da odvežu jezičine i da ne ćute.Dakle šta su prioriteti?

smrdljiva mama

18.02.2017 23:28

Divan tekst, a komentari jos lepsi. Moje malo dete je cisto i lepo obuceno. Mnogo lepse od mene. Zasto lepse obuceno od mame? Zato sto mama cim otvori oci pravi mleko,pere ukakanu guzu,sprema dorucak,da detetu uzinu,kuva detetu rucak,kuva tati i sebi rucak,hrani dete,dete spava(mama cisti,pegla,.),dete uzina,mama ruca,kuva detetu veceru,kupa dete,dete pije mleko koje je mama napravila.Mama skuplja igracke,radila je od kuce,a LJUBAVNIK KAMO LEPE SRECE DA IMAM SNAGE I VOLJE.ZAPEREM SE I PRESVUCEM.

Tanja

20.02.2017 00:06

Jadna ta deca, koja odrastaju i sa takvim roditeljima, i sa takvim vaspitacima, u drustvu gde je za sve kriva"mlada mama"!!!