Učenje Učenik Učenica Nastavnik Profesor
Shutterstock
Škola učionica prazna učionica

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

"Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela, rekao je on u intervjuu za "Politiku".

On je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.

"U svetu se za to zna cena - 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.

Govoreći o ocenjivanju učenika, on je rekao da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.

"Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv", rekao je Šarčević.

Kada je reč o informatičkoj pismenosti, novi ministar prosvete kaže da će se tehničko obrazovanje i informatika spojiti u jedan predmet koji će se zvati dizajn.

Šarčević je najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radna mesta, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete.

Fakulteti koji ne dostave podatke o svom radu biće stavljeni na listu nepoželjnih, naveo je on.

Prema Šarčevićevim rečima, njegov prethodnik Srđan Verbić ostaje u ministarstvu i radiće na konceptu velike mature.

Komentari (12)

Utabana staza

31.08.2016 04:29

Pricu o ocenjivanju nastavnika bas svaki novi ministar prosvete je ispricao na pocetku mandata.I o reformama.I,TACKA.

penzioner

31.08.2016 07:59

Zar na startu, pa odmah glupost do neba i više od toga. Sad ce mama ili tata sa nekom školom, da provere nastavnika - profesora, matematike, fizike, srpskog, engleskog, filozofije, itd. To što nam deca izlaze iz osnovne škole nepismena i ne znaju da čitaju, nikom ništa. Važno je da su bila osam godina u osnovnoj školi.

Milica

03.09.2016 20:30

@penzioner - To sto su pojedini nastavnici bahati, sujetni, daju testove sa takmicenja- za skolske kontrole (biologija), predaju po 4 lekcije za 1 cas i kontrolni ocenjuju sa 20 jedinica od 25 ucenika (matematika), zakazuju predcase u 7,15 na koje ne dolaze i deci koja pocinju da uce jezik daju diktat (nemacki)! I gomila drugih primera skole na Bezanijskoj kosi " Dragan Lukic"! Naravno da treba da ih deca ocene i sve ovde sto pisem u anonimnim kovertama odgovori stugnu Ministarstvu

deki

31.08.2016 09:48

kada ce nastavniku biti vraceno dostojanstvo? da ga ne maltretiraju,da ga nepismeni roditelji ne pljuju,da roditelji imaju postovanje za skolu itd kad kad kad? sramota od drzave ,skole i ministra!

eeee

31.08.2016 21:03

@deki - Za sada nista od toga, na odgovornom mestu jos jedan "mali Djokica"

Saki

31.08.2016 10:41

Onda svakom roditelju koji do]e na čas, prvo test pa onda da se vidi da li može da prisustvuje času.

vera

31.08.2016 12:23

bravo,,,treba i deci dozvoliti da ocenjuju a bogami i kaznjavaju nastavnike,da vidio da li ce onda biti jedinica i popravnih,,

suzi

31.08.2016 12:41

Onda treba i nastavnike koji pricaju jekavicom svi da se izbace iz skole,a ne da izbeglice predaju deci po skolama,onda im ne treba srpski jezik,nek uce bosanski,SRAMOTA

nedjo

31.08.2016 15:18

obzirom da je mnogo roditelja nepismenih ,bice veselo...

Nada

31.08.2016 18:18

Bravo, samo se Vi izmisljajte, dodajte i uvek dajte priliku da se ti ljudi u ovoj drzavi omalovaze. Oni u skoli su tu da im se to i radi. Oni ne rade za platu. Platu i nemaju vec samo topli obrok i regres. Platu ce sigurno da dobiju nakon ocene lica koje se formira, stice zrelost i njihovih subjektivnih roditelja. Bravo Ministre, bas ste inovativni, za sve pare! Regres i topli obrok ostaje, a mozda posle misljenja osoba bez licne karte, koja pred zakonom nisu odgovorna se i to ukida.

KONACNO BAREM MALO NADE

31.08.2016 23:27

Najvise su se uplasilii i uzbudili upravo profesori ogrezli u nerad ,samovolju i sadizam,jer ono sto su pojedini radili ucenicima,roditeljima i koegama vise nece moci da prodje i da se sakriva. Vj imatr kadrove za koje decenijama niko nema lepu rec,na koje stize na stotine osnovanih primedbi i njima niko ne kaze ni pis maco,jer se to zataskava od srane direktora, Postoje profesori zbog kojih citave generacije manjaju skolu a da se pritom ne radi o poiblematicnpj i lenjoj deci. Hvala za ovo.

ISTINA

01.09.2016 00:03

Znate li kada je u skolama jedino lepa i kreativna atmosfera?Kada se koriste savremena ucila,projektori,slajdovi,rekviziti? Kada profesori ljubazno pitaju da li je svima jasno i puni su blagosti i razumevanja?Samo kada dodje imspekcija a ona je uvek najavljena a nastupi su pripremljani i uvezbani.U redovnim okolnostima ovo je na nivou statisticvke greske. Gradivo,ne objasnjavaju vec samo traze ,zahtevaju i ocenjuju .Zato deca i beze sa casova ili imaju paralelnu privatnu nastavu. ..