Dvanaestočlana porodica Kovačević
Fejsbuk
Dvanaestočlana porodica Kovačević

Fejsbuk

Dvanaestočlana porodica Kovačević, Foto: Fejsbuk

Njihova tridesetpetogodišnja majka, ne prima ni dinar od države, ali ne žali se, jer uspešno sa svojim suprugom vodi izdavačku kuću i udruženje za bolji status višečlanih porodica.

Maja je još kao mala maštala o velikoj porodici, ali nikada nije precizirala tačan broj dece, znala je samo da će ih imati mnogo.

Maja Kovačević

Fejsbuk

Maja Kovačević, Foto: Fejsbuk

 - Uvek sam sebe zamišljala kao majku koja sprema veliki ručak, dok joj se deca jure oko stola. Prvo sam rodila devojčicu, pa posle samo dečake, a ja sam htela bar još jedno žensko dete i dobila sam je kao sedmo dete, ubrzo je stigao još jedan sin. Došli smo do broja osam, a ja sam onda htela devetoro dece jer to mi je bio simbol majke Jugović. Međutim, kada sam osnovala Udruženje Kneginja Prersida Karađorđević, koja je i sama imala desetoro dece, reših da rodim još jedno. Deca su bila moja jedina ambicija - sa ponosom započinje svoju priču majka hrabrost.

Deca nam se rađala

- U susret najradosnijem prazniku, koji je simbol rađanja, poželela bih svom srpskom narodu da se vrati duhovnošću, crkvi i bogu i da nam najveća misija u životu bude to da postanemo roditelji, a za sve drugo će biti vremena. Biološki sat brzo otkucava, naročito kod nas žena, a najveća čast je biti majka! Praznik koji nam dolazi nadam se da nam donosi bolje dane i ujedinjenje za očuvanjem srpske porodice i tradicije - poželela je Maja za Božić svim roditeljima i onima koji tek treba da postanu.

Koliko god vam zvučalo nemoguće, ali imati jedno dete, prema Majinim rečima, ništa nije teže od desetoro njih, osim jutarnjeg haosa.

- Nije to nikakav problem, možda je samo napornije oko kuvanja hrane, sve ostalo je isto. Kada ima više dece ona su oslonjena jedna na drugu, pomažu se međusobno, a pomažu i meni. Važna je organizacija, iako je, priznajem, od rane zore kod mene lom. Starija deca se spremaju i oblače za školu, pa ne mogu da nađu gde im je šta jer su im mlađi posakrivali. Radiša i ja presvlačimo najmlađe i usput spremamo doručak, ali brzo haos prođe, posle je sve lakše. Zaista imam vremena i da se odmorim i posvetim poslu - sa osmehom otkirva Maja svoj tajni recept uspešnog roditeljstva. i dodaje da je najvažnije u toku dana odvojiti vreme da se razgovara sa decom o tome kako su provela dan.

Majini mališani na okupu

Fejsbuk

Majini mališani na okupu, Foto: Fejsbuk

 Ona  dodaje da je najvažnije u toku dana odvojiti vreme za razgovar sa decom o tome kako su provela dan.

Miličin zakon

Maja kao osnivač Udruženja koji se bori za bolji život višečlanih porodica radi na usvajanju Miličinog zakona.

- To je moj zakon koji se zasniva na tome da sve porodice koje imaju više od četvoro dece imaju pravo na dečiji i roditeljski dodatak. I želim da se formira Demografski fond za preporod Srbije koji bi bio pri Demografskom savetu koji bi pomagao višedetnim porodicama. Takođe, u tom savetu mora biti i čovek iz crkve koji će duhovno savetovati, jer prvo treba da dođe do duhovnog preporoda naroda. Džabe novac, ako mi ne promenimo stav prema velikoj porodici - objašnjava Maja koja je za ovaj zakon dobila blagoslov patrijarha Irineja

Dvanaestočlanoj porodici Kovačević dnevno treba minimum 2.500 dinara i to za šest litara mleka, četiri litre soka, sedam vekni hleba i 20 pelena, a za praznike mnogo više od toga i ipak uspevaju da prežive.

- Imamo našu firmu, izdavačku kuću “Glas Srbije” i “Kraljevske novine”, pa nemamo pravo na dečji i roditeljski dodatak, ni na socijalnu pomoć. Postoje pojedinici koji nam pomažu i SPC nam uvek izlazi u susret. Osnivanjem Demografskog saveta Srbije, očekujem od premijera Vučića da zaštiti srpske porodice, srpske majke i stane u odbranu srpske dece, krajnji je trenutak za to. Njegova uloga je velika u ovoj priči i ja ga pozivam u ime svih majki da zaštiti višedetne porodice od šikaniranja i ponižavanja zaposlenih iz centara za socijalni rad, koji se iživlajvaju nad roditeljima sa više od troje dece - apeluje Maja i dodaje da moramo da se borimo kako ne bi doživeli zlu sudbinu nestalih naroda Maja i Inka.

 

Komentari (29)

MIX

06.01.2017 21:22

Preslatki su,ne znaš koji je ljepši! Sretan Božić njima i svim pravoslavnim vjernicima!

Podrska!

06.01.2017 22:24

Muz deluje vise od 20god starije. U svakom slucaju, svaka cast! Da nas je vise! Pogotovo pohvaljujem sto ne pravi socijalne slucajeve, 1000 pluseva bih im dao da mogu! Ovakvi ce da spasu Srbiju, a ne hejteri, komentatori i lelemudi!!!

vesna

07.01.2017 04:50

@Podrska! - 33g stariji ali ovo je Zmaj od Kraljeva a ne Sipova samo jedno i to americko a ne srpsko dete.10 komada po naski pa ti racunaj kada je pocela radjati a muz danas u 69 toj radi kao singer masina.Sreca pa Persida pomogne u svakom slucaju mora i ona da ih pogleda odozgo a neverni neka i dalje gundjaju.Ovo je jos jedan pokazatelj da nije do nas srpkinja vec do hvaldzija nasih koji su jaki samo na jeziku a ne i na dobrom krastavcu.Za dzaba ako je dobar kada nije plodan.

Ivana

07.01.2017 07:36

@Podrska! - Ja se nikad ne bih usudila da rodim toliki dece jer ne bih mogla da im se posvetim onako kako smatram da treba. Ovim ljudima skidam kapu, tako su odabrali, rade, bore se, ne traže nikome ništa. Meni je za osudu imati desetoro gole i bose, gladne i zedne dece a ova porodica je za svaku pohvalu.

milapanos

07.01.2017 09:01

@Podrska! - Upravo tako. Bravo za njih I svako dobro im zelimo. Svaka im cast. Hristos se rodi.

meda

06.01.2017 23:06

Svaka vam cast, sve najbolje u zivotu vam zelim!!!

brat ljubo duhovnik

07.01.2017 11:25

@meda - donekle i u pravu luda verica,ova se samo jaši i čeka penziju od države

veriica

06.01.2017 23:25

a treba ja od moji porezu da platim za nju sto nista u zivotu nije radela samo ono i radjala deca,a sad oce da uzme i pemziju od drzave,a ja treba da platim za takve zene.sta nas briga za njenu decu

Hahaha

07.01.2017 00:38

@veriica - Samanta, ti li si?

Nebojsa

07.01.2017 01:13

@veriica - Verice, lupetas.DA

Mik

07.01.2017 02:02

@veriica - Naravno da treba takve zene da budu nagradjene od drzave,to su heroji,na ovoj i ovakvoj deci ce Srbija opstati,a takve kao ti zanima samo svoje d.pe,zato zbog takvih i propadamo,samozivi sebicnjaci.Setajte vi kucice umesto dece,njima poklanjajte ljubav i paznju...

veriica

07.01.2017 02:31

@veriica - svi koji me mrze mogu da crknu,pogotovo ti mix sram te bilo ti si neka da meni kazes nesto ,ti se boris sto dizes noge na svakog dzukelo

IVAN

07.01.2017 06:54

@veriica - PRVO PROCITAJ GLUPA ŽENO PRE NEGO ŠTO LUPETAŠ O POREZIMA I NOVAKU, I DRUGIMA ŽENA IMA SVOJU FIRMU I NETRAZI NIŠTA OD DRŽAVE I NIJE OD ONIH ŠTO PRAVE DECU PA NA JASLE DRŽAVNE NEGO RADOM IZDRŽAVA PORODICU.

Dragon

07.01.2017 08:48

@veriica - A sto ti nisi radela(????)na casovima srpskog,vec si gledala farmu,Milosa Bojanica I slicne?Tebi nesrecnice fali "ono"pa si zato tako isfrustrirana,zato uzmi iz "onoga" segment koji mozemo da nazovemo frulica I prioni na posao

Vox

07.01.2017 09:52

@veriica - Lupaš gluposti ...ja i supruga imamo 4 dece ...nemamo dečji niti socijalnu ...oboje smo zaposleni i plaćamo porez isto kao i ova porodica ...za razliku od njih moji najstariji su srednjoškolci i viša osnovna a četvrto je u zabavištu ...problem su knjige koje se menjaju...i kad kupujemo po 50 veliki format sveski putiju olovki kesu od 100 kom bombica za nalivpero kutiju od 50 hemijskih itd...sok i ne kupujem

X

07.01.2017 12:15

@veriica - Ti nisi normalna!!! Nepismena luda zeno!

maja

07.01.2017 16:33

@veriica - Sta je bre napadate? Sram vas bilo.Zena je sigurno starija, zamislite da nekog vaseg nekog napada tako.Zena je u pravu za svaki komentar i to vas boli. Ovu zecicu ne treba nagraditi, mogu i ja da sirim noge na godinu dana i da zahtevam pare za to.Nagradite i prostitutke onda.

žeks

06.01.2017 23:39

Pa što neko ne napiše "Srpska posla"da je neko drugi und pitanju znači bin šta da prokomentarišete!!!!

bravo

07.01.2017 08:18

Sve cestitke ovoj zeni jer ipak najveci posao je na njoj. DRZAVA BI TREBALO DA DODELJUJE DD ZA SVAKO DETE,KAO U NEKIM ZEMLJAMA EVROPE, nije vazno koliko roditelji zaradjuju!Ionako daje pare kojekakvim clanovima komisija i UO za nikakav rad.

momazver

07.01.2017 09:11

Državo ,njima sad,stvarno, treba pomoći. Kupi im televizor!

stanislava adzovic

07.01.2017 09:16

ovu zenu zaposliti ao savetnika u vladi.resenja ima dobre poglede za buducnost ajki za cetvoro dece i sta se ceka.Ne treba putovati nigde svuda u svetu mnogi svoj posao obavljaju preko kompjutera i nema problema.SNSD da je ugrabi da nebi neka druga stranka uzela ovaj obecavajuci veliki talenat za dobrobit Srbije i RS i njenih gradjana.

nedjo

07.01.2017 10:39

bogata zena

Драгомир

07.01.2017 12:42

На жалост морам да изнесем истину а то је да овде највише испаштају најстарија деца.Немају уопште детињство јер су оптерећени гледањем млађе браће и сестара.Обучи,пресвучи,нахрани па опет ,,Јово наново,, и ето никада за дечије игре.Да ли сам у праву?Наравно да јесам.

restlovi

07.01.2017 19:33

@Драгомир - Jeste to tako ako ste cisti egoista matematicar... isplati se- neisplati se. Kad bi covek sve racunao nebi trebao ni da zivi.

Dada

07.01.2017 13:03

Na stranu sve ali 35 godina,10 trudnoca i 10 porodjaja.Sta li je sa njenim zdravljem i stanjem organizma?

777

07.01.2017 15:19

Želim vam svu sreću ovog sveta Vama i vasoj porodici i da vas BOG ČUVA.. Jel ste Vi pravi primer koji se zove.. Majka, Supruga, Domacica... Sve najbolje još jednom

Vanja

07.01.2017 16:49

Roditi ovoliko dece a posle uvaliti starijoj deci da cuvaju i brinu o mladjoj, nije hrabrost vec bezobrazluk. Ona za sada kao nista ne trazi od drzave, ali sprema predlog zakona o pomoci viseclanim porodicama koji planira da uz pomoc Crkve i politickih veza progura, sto znaci da joj je ipak cilj da se "ukaci" na budzet i na ledja gradjana ove napacene zemlje.

B9

08.01.2017 12:52

@Vanja - Vanja ona ima desetoro(10) dece.Treba joj darivati doživotnu penziju.Ona je pomogla ovu državu.A ja i ti Vanja?Koliko ukupno imamo dece?

Ljilja

07.01.2017 17:50

Da li je rodila ponos Srbije kako kaze naslov, videcemo kad odrastu..., mozda. Rodila je toliku decu jer je tako htela. Svaka cast i neka su ziva i zdrava. Ipak, decu treba radjati odgovorno, a ne neplanirano u nadi da ce drzava, crkva i dobri ljudi pomoci. Generalno tako mislim, a ne zato sto smatram da je ona to uradila.