Robot
Profimedia
Robot

Profimedia

Robot, Foto: Profimedia

Međutim, uskoro i mi počinjemo život sa njima, a da li će nam to biti smetnja, vreme će pokazati.

Francuska filozofkinja Katrin Malabu je održala predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom „Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti“. Ona je pričala na temu pojave i razvoja novih tehnologija koji dovodi do proizvodnje robota sa naprednom veštačkom inteligencijom i analizirala kako se razvija odnos između takvih robota i čoveka. Za opisivanje ovog odnosa, ona koristi izraz „dolina sablasnosti“ (uncanny valley), pošto iznosi hipotezu da je čovekov susret sa humanoidnim robotom sablasan, odnosno jeziv i neprijatan.

Ona smatra da je to zato što roboti sa razvijenom veštačkom inteligencijom previše liče na prave ljude. Veštačka inteligencija, danas je dovoljno uznapredovala da omogući imitiranje ljudskog mozga do određenog stepena, a zbog nje, sada robot može i samostalno da razvija svoje znanje i da uči. Malabu je objasnila da u „dolini sablasnosti“ položaj običnog čoveka „zavisi od toga sa kakvom se vrstom robota on susreće.

Roboti su nam simpatični kada pomalo liče na ljudska bića ili životinje. Međutim, kada verno oponašaju ljudski izgled, pružaju nam osećanje neprijatnosti, podsećaju nas na smrt svojim izgledom“. Glavno pitanje koje Malabu postavlja jeste „da li treba da dizajniramo robote tako da izgledaju kao ljudi?“. Ona iznosi mišljenje da neprijatnost koju humanoidni roboti izazivaju, ne dopire iz njihovog fizičkog izgleda, već iz njihove inteligencije, čiji visok stepen može biti uznemirujući.

Po završetku predavanja, francuska filozofkinja je odgovarala na pitanja studenata i profesora Fakulteta. Ona je predstavila i svoje dve knjige, „Šta da radimo sa našim mozgom?“ i „Preobražaji inteligencije“ koje su u prevodu na srpski jezik dostupne u izdavačkoj kući Fakulteta za medije i komunikacije.

A da li smo mi svesni kakve i kolike promene u svakom pogledu života, će doneti opšta primena veštačke inteligencije, koju očekujemo u sledećih par godina? Ne verujem. I zato, potrebno je da, što pre, uhvatimo korak sa ostatkom savremenog sveta, i počnemo da koristimo benefite tehnološkog razvoja.