U napadu policije povređeno  više od 120  građana
Associated Press
U napadu policije povređeno  više od 120  građana
U napadu policije povređeno više od 120 građana, Foto: Associated Press

 

- Huligani ubačeni od strane režima Mila Đukanovića isprovocirali su policiju, koja je kasnije napala mirne demonstrante - tvrdi Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta. On takođe ističe da su bili planirani mirni i demokratski protesti, a da su sa nasiljem počeli zaštitnici režima.


- U hotelu „Podgorica“ bio je smešten veliki broj naoružanih kriminalaca, koji su bili spremni da brane režim - kazao je Medojević na konferenciji za novinare koju je juče održao opozicioni Demokratski front. Te tvrdnje je takođe ponovio funkcioner DF-a Milutin Đukanović, koji je naveo da postoje saznanja da je grupa zatvorenika puštena sinoć iz zatvora da brani režim, kao i da im je čestitano kada su se vratili u ćelije na „dobro obavljenom poslu“.

Mijo Martinović
Mijo Martinović, Foto: Promo

 

Brutalno prebili boksera

Grupa od dvadesetak specijalaca izvukla je iz auta i pretukla predsednika crnogorske bokserske organizacije Mija Martinovića. On navodno nije učestvovao u protestima Demokratskog fronta, a u automobilu je bio sa dvojicom prijatelja. Na snimku koji je objavljen na „jutjubu“ vidi se kako grupa policajaca skoro pet minuta udara Martinovića, kome su slomljeni koleno, kuk i ruka i zadržan je u kliničkom centru radi operacije.

- Kako to da policija nije uhapsila nikog od huligana sa fantomkama koji su napravili nerede? - upitao je on. Funkcioneri DF-a su odbacili optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka i za napad na policiju optužili su grupu koja je, kako kažu, na protest došla iz pravca stare zgrade vlade.


- Milo Đukanović je izveo puč i uveo nasilje kao način komunikacije. Đukanović je objavio rat građanima Crne Gore i Crnoj Gori - izjavio je Medojević i dodao da „diktator nasiljem pokušava da sačuva vlast“. On je ocenio da se Vrhovno državno tužilaštvo najavljenim krivičnim prijavama protiv Andrije Mandića i Slavena Radunovića, koji su uhapšeni tokom protesta, ozbiljno igra mirom i stabilnošću.
- Ako su Mandić i Radunović narušili ustavni poredak, policija treba da pohapsi sve naše poslanike - poručili su iz tog saveza.

Ubačeni huligani napali policiju
Ubačeni huligani napali policiju, Foto: Associated Press


Demokratski front zatražio je da poslanici Mandić i Radunović budu odmah pušteni na slobodu i poručio da prekida svaki politički dijalog sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom. Iz Demokratskog fronta su poručili da nastavljaju borbu za promenu vlasti i da pripremaju novu i drugačiju vrstu otpora, ali nisu precizirali o čemu se radi.


S druge strane, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić osudio je pokušaj zauzimanja parlamenta, ako je te namere bilo, i zatražio da se što pre i bez odlaganja odluči o pritvoru poslanicima Andriji Mandiću i Slavenu Radunoviću.


- Izražavam žaljenje zbog kamenovanja Ambasade Albanije. Nadam se da ćemo se vratiti u parlament, demokratija ne poznaje ultimatume. Pozivam sve subjekte da, kao što su sinoć našli vremena za dijalog telefonom, dođu na dijalog u institucije - kazao je Krivokapić i dodao da treba da se što pre odluči o hapšenju poslanika. On je na kolegijumu predsednika Skupštine kazao da nema potrebe da Evropska unija posreduje jer „moramo pokazati da smo sposobni da sami rešavamo probleme“.

Žarko Paspalj
Žarko Paspalj, Foto: Marko Metlaš

 

Paspalj: Najpametnije je ne pričati o politici!

Legendarni jugoslovenski košarkaš Žarko Paspalj trenutno se nalazi u Podgorici, gde, kako tvrdi, nema nikakvih problema, uprkos političkim protestima koji su obeležili poslednjih nekoliko dana u crnogorskoj prestonici. - Tenzije nema. Evo, sedim s prijateljima napolju i uživam u lepom vremenu bez ikakvih problema. Sve je u najboljem redu. Čak je i maraton održan, pa je možda prisutna tenzija zbog toga. Što se tiče politike, mislim da mi sportisti treba da se držimo komentarisanja sporta, jer šta god da kažem o politici, neće valjati. Zato je najpametnije mišljenje zadržati za sebe - rekao je legendarni Paspalj za „Alo!“. Zoran Filipović, bivši selektor CG, kazao je za „Alo!“ da nema komentar u vezi sa trenutnom političkom situacijom u Crnoj Gori. - Nisam u zemlji i ne bih da govorim nešto o tome kad već nisam tamo - kazao je Filipović. V. N.

 

Doris Pak traži ostavku Đukanovića

Doris Pak, bivša poslanica u Evropskom parlamentu i bivša šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu, saopštila je da je ostavka premijera Mila Đukanovića neizbežna, ali i da izbori moraju biti održani po novim pravilima. „Demonstracije u Podgorici nisu bile protiv NATO, već protiv Đukanovića. Njegova ostavka, plus izbori po novim pravilima, neizbežni su“, napisala je Pakova na svom Tviter nalogu.

 

EU zabrinuta zbog Crne Gore

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izrazila je juče zabrinutost zbog sukoba policije i demonstranata tokom protesta u Podgorici i apelovala na povratak političkom dijalogu. „Očekujemo od nadležnih organa da efikasno istraže sve incidente u skladu sa principima vladavine prava. Demonstracije predstavljaju legitiman i legalan način izražavanja političkih i drugih mišljenja i trebalo bi da budu mirne i u skladu sa zakonom“, poručuju u saopštenju. Delegacija EU apeluje na sve političke partije da se ponovo uključe u konstruktivan dijalog unutar Skupštine Crne Gore, koja predstavlja ključni forum za političku debatu.

 

„Gardijan“: Čak i da je Gandi, predugo vlada

BBC piše da je više od 100 ljudi povređeno u sukobima policije i demonstranata, koji su tražili ostavku premijera Mila Đukanovića. I „Gardijan“ opisuje događaje iz glavnog grada Crne Gore. U izveštaju piše da su demonstranti na policiju bacali baklje i petarde, dok je policija odgovorila suzavcem. “Đukanović vlada više od 25 godina. Pa i da je Mahatma Gandi, mnogo je“, prenosi „Gardijan“ reči jednog od demonstranata. „Đukanović je uništio našu zemlju. Nemamo posao, zarobio nas je“, reči su drugog demonstranta. „Gardijan“ podseća da je premijer Crne Gore Milo Đukanović na vlasti od 1990. godine.

Komentari (2)

Мирослав, Краг.

26.10.2015 10:56

Још један доказ диктатора и изрода свог рода. Није ово крај Господар Мило, јеси велики мајстор превара и крађе али ово ти је задња година, народ је прогледао и све више схвата који си ти болесник у власти. Бого, шта си урадио свом народу, шта си урдио Србији... ЦРНИ МИЛО - ГОРЕЋЕШ У ПАКЛУ - ако поживиш

dacha

26.10.2015 11:17

Za vreme protesta protiv Milosevica, mislim da je to bilo 1996-7, to isto je praktikovao rezim S. Milosevica. Par sati pred zakazani miting na Terazijama bi banda rezimskih batinasa / uglavnom robijasa / iskakala iz Banetovog kombija i sa bezbol palicama tukla sve redom !! Da se zaplasi narod da bi prestao da dolazi na svakodnevne proteste! Rezultat svega je poznat ! Bio je peti Oktobar i srusili smo diktatora !!