Lazar Ristovski
P. Marković

 

Žiri devetog Festivala filmske režije LIFFE u Leskovcu jednoglasno je odlučio da hrvatskom reditelju Zrinku Ogresti dodeli gran-pri "Živojin Žika Pavlović" za režiju filma "S one strane", saopšteno je danas.

Članovi žirija - reditelj Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković iz Srbije i reditelj iz Hrvatske Ognjen Sviličić rekli su na konferenciji za novinare da odluka nije bila ni laka ni jednostavna, budući da je u konkurenciji bilo 12 "odličnih" dugometražnih igranih filmova.

Nataša Ninković

Goran Srdanov

Nataša Ninković u ziriju, Foto: Goran Srdanov

"Gran-pri je dodeljen zbog izuzetnog režijskog pristupa koji nas sigurnom rukom provodi kroz lavirinte emocija glavnih junaka", objasnila je odluku Nataša Ninković.

Taj hrvatski film, u kome glavne uloge imaju Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, govori zapravo o teretu rata iz devedesetih koja jedna porodica nosi na svojim plećima.

 

Drugu nagradu za film "Naša svakodnevna priča" dobila je Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine, koja je prisustvovala konferenciji za novinare i koja je kazala da je posebno srećna što priznanje dolazi od kolega režisera, dok je treća nagrada dodeljena srpskom reditelju Olegu Novkoviću za film "Otadžbina".

Lazar Ristovski

P. Marković

Lazar Ristovski, Foto: P. Marković

Dodeljene su i tradicionalne nagrade "Zlatni lešnik" za najbolju žensku i mušku ulogu.

Dobitnica te nagrade je Ksenija Marinković iz filma "Ustav Republike Hrvatske", a nagradu za najboljeg glumca ravnopravo dele Lazar Ristovski koji igra glavnu ulogu u "Dnevniku mašinovođe", i Nebojša Glogovac za ulogu u "Ustavu Republike Hrvatske".

Nebojša Glogovac

Jutjub printskrin

Nebojša Glogovac, Foto: Jutjub printskrin

Specijalna nagrada dodeljena je makedonskom reditelju Svetozaru Ristovskom za film "Lazar", uz obrazloženje da je reč o filmu koji "nam sigurnom i odmerenom režijom prikazuje jedan trenutak svoje zemlje i likove koji su uhvaćeni u vrtlogu turbuletnih vremena".

Prvi put ove godine dodeljena je i nagrada za najbolji film studenata Filmske dramske umetnosti "Radomir Bajo Šaranović" i ta nagrada dodeljena je Katarini Mutić za film "Žurka je večeras".

U konkurenciji je bilo 12 filmova, a član žirija Kosta Peševski rekao je da će se naredne godine na LIFFE takmičiti i studenti sa prostora bivše Jugoslavije.

Nagrade će biti uručene večeras na svečanom zatvaranju petodnevnog Festivala režije u Leskovcu.