Rezultati RIK-a
Tanjug/Sava Radovanović 26.04
Rezultati RIK-a

Tanjug/Sava Radovanović 26.04

Rezultati RIK-a, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

RIK je anulirala četiri biračka mesta u Nišu, po jedno na Zvezdari, u Bačkoj Topoli, u Adi, u Opovu, Jagodini i Knjaževcu, a biće proverena biračka mesta broj 8 i 39 u Grockoj, 37 u Vršcu i biračko mesto 15 u Surdulici.

Sednica RIK-a je završena, služba statistike obrađuje rezultate, a posle pauze od sat i po očekuje se još jedna sednica RIK-a na kojoj bi trebalo da budu proglašeni rezultati izbora na 99 biračkih mesta.

Inače, Republička izborna komisija je danas popodne oko 18.30 sati završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta na kojima je konstatovano da je prilikom sprovođenja izbora došlo do teških greška.

Podsetimo, članovi RIK-a su se na sednici, koja je trajala do dva iza ponoći, složili da se za sva biračka mesta sa "teškom greškom" izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

Nakon prebrojavanja glasova nastavljena je sednica RIK-a, na kojoj će je odlučeno da se anuliraju rezultati sa 10 biračkih mesta, dok su u preostalim slučajevima verifikovani rezultati glasanja.

U pojedinim delovima sednice dolazilo je do rasprave predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i nekih predstavnika opozicionih lista, koji su bili protiv verifikacije rezultata glasanja sa biračkih mesta sa kojih nije bilo zapisnika, kontrolnih listića...

Đurđević je rekao da je zadatak RIK-a da utvrdi kako je narod glasao, a ne da "navlači ili spušta cenzuse nekim partijama".

"Ne vršimo uvid u džakove da bi radili posao biračkog odbora, već da taj podatak i zapisnik unesemo u bazu da bi mogao da se sabere. Ne želim da se bavim ni navlačenjem, ni spuštanjem cenzusa, već da utvrdim rezultate glasanja", rekao je Đurđević.

Dodao je da je cilj opozicionih predstavnika da, iznoseći formalne razloge za anuliranje rezultata izbora, se održi postojeće stanje, prema kome neke liste prelaze cenzus.

Večeras u 20 sati istekao je rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja.

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate s tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su sa "teškom greškom".

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika sa 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika sa jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima.

Za sva biračka mesta sa "teškom greškom" je odlučeno da se izvrši uvid u džakove.

 

Komentari (1)

Žijo

28.04.2016 18:53

Жијо, На овим парламенратним изборима бољи су победели (коалиција 90 према 131) али на жалост и поред 25.година парламентаризма још не влада права демократија у земљи и бирачи се питају зашто досадашња српска влада прославља ратну победу на Крфу и обавља сећање на атентат краља Александра кад на овим владиним свечаностима не присуствује потомци Карађрђевића. Богу слава а краљу Држава!