Jeep Renegade
promo
Jeep Renegade

promo

Jeep Renegade, Foto: promo

„Vilis“ je poslužio kao inspiracija dizajnera koji su pronašli način da se oduže veteranu Drugog svetskog rata - u farove i zadnja svetla „renegejda“ integrisan je simbol „X“, koji je preuzet sa vojnih kanistera za benzin originalnog „vilisa“ iz 1941. godine.

„Renegejd“ se dizajnom uklapa u svaki ambijent, a na kupcima je da 4,25 metara dugački krosover izborom boja (11 boja karoserije), paketa opreme i pogona prilagode svojim željama i potrebama. „Renegejd“, za razliku od „čirokija“ i „grand čirokija“, izgleda prijatno, a kockastim oblikom karoserije dosta nas podseća na „mini kantrimen“, sa kojim bi i trebalo da se bori za mesto u vrhu segmenta. Zadržana je karakteristična prednja maska sa sedam vertikalnih proreza, s tim što je gril urađen elegantnije i umerenije od ostalih modela u gami.

Kabina „renegejda“ je i pored skromnih spoljašnih dimenzija dovoljno prostrana za četiri odrasle osobe, pet po potrebi na kraćim relacijama, pruža visoku poziciju sedenja, kao i pristojnu ergonomiju.

Jeep Renegade

promo

Jeep Renegade, Foto: promo

Korišćeni materijali su generalno dobrog kvaliteta. Plastika je meka na dodir i ne otkriva nam da se nalazimo u automobilu sa znakom „Džipa“. Štaviše, na osnovu oblika centralne konzole, okruglih prekidača za klima-uređaj, poluga brisača i signalizacije na upravljaču, rekli bismo da sedimo u „fijatu“. Svakako, poređenje nije mana „renegejda“, već je koristimo kao vezu sa bratskim modelom „fijat 500X“, koji se takođe proizvodi u Italiji.

Ponuda motora bi trebalo da zadovolji i najzahtevnije vozače, a počinje od 1,6-litarskog benzinca sa 110 KS (5-stepeni ručni menjač) koji može da se dobije samo sa baznim paketom opreme „sport“. Za više uzbuđenja brinu se 1.4 „multier“ agregati sa 140 KS i 170 KS. Ipak, očekuje se da će kupci više tražiti verzije sa drugom generacijom „multidžet“ dizel motora pod haubom.

Testirani „renegejd“ stigao je sa 1,6-litarskim „multidžet“ agregatom sa 120 konja, prednjim pogonom, šestostepenim manuelnim menjačem i vrlo dobrim odnosom između performansi i ekonomičnosti. Testirani motor ne radi prefinjeno kao dvolitarski „multidžet“ (140 KS i 170 KS), ali se u gradskoj vožnji „vrti“ veselo i u 90 odsto slučajeva obezbeđuje dovoljno obrtnog momenta (320 Nm od 1.750 obrtaja u minutu). Na otvorenom putu, pri većim brzinama, postaje malo glasniji i grublji, međutim, prosečna potrošnja od 5,5 litara dovoljan je razlog da se zažmuri na jedno oko. „Renegejd 1.6 multidžet“ do stotke ubrzava za 10,2 sekunde i dostiže maksimalnih 178 kilometara na sat. Manuelni menjač takođe zaslužuje visoku ocenu.

Jeep Renegade

Alo!

Jeep Renegade, Foto: Alo!

 

Tehnički podaci

Jeep Renegade 1.6 MultiJet FWD

Motor 4-cilindrični, turbodizel l Zapremina 1.598 kubika l Snaga 120 KS pri 3.750 o/min l Obrtni moment 320 Nm pri 1.750 o/min l Pogon na prednjoj osovini l Menjač 6-stepeni manuelni l Dimenzije 4.255/1.805/1.697 mm l Međuos. rastojanje 2.570 mm l Prtljažnik 351-1.297 litara l Rezervoar 48 litara l Ubrzanje 0-100 km/h 10,2 sekunde l Maksimalna brzina 178 km/h l Prosečna potrošnja 5,5 litara/100 km (fabrički podatak) l Cena od 24.890 evra