Bredli, M2A2
Printscreen Youtube
Bredli, M2A2

Printscreen Youtube

Bredli, M2A2, Foto: Printscreen Youtube

 

Hrvatska je sad i zvanično prihvatila ponudu Sjedinjenih Američkih Država o donaciji 60 +24 borbenih vozila pešadije Bradley M2A sa kojim će biti popunjene dva teška pešadijska bataljona koji se nalaze u sastavu dve motorizovane brigade HV, a njihov dolazak kako je izjavio hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević se očekuje 2020.

Inače kako su javili hrvatski mediji to je po prvi put da je ministar Krstičević javno govorio o projektu Bredli posle više od godinu dana pregovora sa Amerikancima. Krstičević je na Međunarodnoj obrambenoj konferenciji pod nazivom "Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije" istakao da kompanija Đuro Đaković Specijalna vozila ima odličan potencijal za saradnju s američkom komapnijom BAE Systems u cilju kreiranja proizvodno-remontnog centra vozila Bradli za ovaj deo Evrope u Hrvatskoj, i to prenosom znanja, ali i direktnom investicijom američkog partnera.

Bredli, M2A2

Printscreen Youtube

Bredli, M2A2, Foto: Printscreen Youtube

 

Ministar odbrane je rekao da su donirana BVP Bredli u veoma dobrom stanju, kao i da će Hrvatska za njihovu modernizaciju morati da uloži 2 do 5 miliona dolara po vozilu. Hrvatska nabavlja verziju M2A2 ODS sa topom kalibra 25 mm. Ministar je takođe potvrdio da je Hrvatska pristala na učešće u novom ERIP-u, programu State Departmenta kroz koji SAD pomaže svojim saveznicima pri prelasku s istočne na zapadnu vojnu tehnologiju. Kroz ERIP Hrvatska će dobiti 25 miliona dolara za program Bradley. Realizacijom ovog projekta Hrvatska bi ispunila i program dostizanja sposobnosti unutar NATO-a.

 

Uz projekt Bradley, Krstičević je naveo još dva prioritetna projekta modernizacije i opremanja HV-a koji će biti realizovani, a to su: nabvka višenamenskog borbenog aviona četvrte generacije, gde se uskoro očekuje slanje ponude potencijalnim prodavcima, treći program je nabavka četri helikoptera Blek Hok. Uz te kapitalne projekte navedeno je i dalji razvoj bespilotnih letelica, uvođenje u operativnu upotrenu novog taktičkog radio uređaja i puškomitraljeza u NATO kalibru u Hrvatsku vojsku, jačanje obaveštajnih soposobnosti i gradnju fabrike municije.

Bredli, M2A2

Printscreen Youtube

Bredli, M2A2, Foto: Printscreen Youtube

 

Inače američka donacija Bredlija stiže samo četiri meseca kasnije posle ruske isporuke prve tranše od deset lakih izviđačkih oklopnih vozila BRDM-2MS Srbiji avgusta ove godine. Iako se već duže vreme spekulisalo da će Hrvatska dobiti BVP Bredli M2A, priča duga tri godine postala je realnost. S ovom nabavkom priča o modernizaciji naših BVP M80A moraće da dobije prioritet, samo ostaje da se vidi da li će se od letošnje konkretne najave neke stvari pomeriti sa mrtve tačke ili će se krenuti u nabavku novih borbenih vozila pešadije.