Radmila Briza
RAS
Radmila Briza

RAS

Radmila Briza, Foto: RAS

Đaci neće prepoznati školu 1. septembra! Pretenciozna najava ili nas sve čeka prijatno iznenađenje, da ne kažem šok? Odavno srpske škole lutaju od ideje do ideje svakog ministra prosvete. Dakako da su sva ta dosadašnja lutanja bila jalova. Da nije tako, nešto bi se valjda ustalilo! Na primer, ne bismo svake godine jurili po nove knjige jer se program menja. Ruku na srce, za ministra Mladena Šarčevića u ovom času ne mogu ništa loše da kažem jer i dalje pokušava da pokrene tog „uspavanog, preteškog slona” kakva je naša prosveta. Pokreće ga uvođenjem „novina“, od kojih su neke stare, još od pamtiveka, kao što su to školske uniforme.

Ali okej. Neka se vrate! Ima dece koja se stide stare odeće koju su nasledila od braće ili sestara, pa će tako barem uniforma da ih izjednači sa onima koji sve dobijaju novo. Dakle, od 1. septembra petake čekaju tri „redizajnirana” predmeta - fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija i informatika. Nastavnici su već na obuci.

U celoj toj priči, međutim, nema predmeta za učenike svih razreda o štetnosti vršnjačkog nasilja, nema na vidiku Aleksinog zakona, nema obuke za starije učitelje i nastavnike, koji će na najmanji znak nasilja reagovati u skladu sa ovim 21. vekom, u kojem nam deca žive. A žive malo u virtuelnoj realnosti kroz igrice, malo u ovoj stvarnoj. Nema podataka u koliko su srpskih škola do sada uvedeni „panik tasteri”, kamere, ali i obavezno prisustvo školskog policajca. Za uniforme znam da su sasvim super stvar jer sam ih i sama nosila, za ostalo tek bi trebalo da vidimo kako će funkcionisati.

 

Komentari (4)

Djoko

23.07.2017 08:39

Da li je moguce da u dnevnom listu Alo nikome nije palo na pamet da objavi informaciju i da napise clanak o nasim mladim fizicarima i matematicarima koji su osvojili tolike medalje u Brazilu i Indoneziji? Da li vas to ne zanima ili mislite da su vasi citaoci toliko prosti da njih ne zanima? Nemojte da se brukate.

mali kolumnista

23.07.2017 08:42

@Djoko - http://www.alo.rs/srpski-matematicari-osvojili-sest-medalja/116039 objavili ljudi, ne smo ovu, vec i svaku vest o uspehu nasih mladih naucnik. Objavljivali su i vise nego drugi, a ti prvo pogledaj pre nego sto nekog napadas. SRAM TE BILO!!!

Uča

23.07.2017 09:02

Све реформе треба да буду усмерене ка ученицима. Ево једног случаја са овогодишњег такмичења који не иде у корист ученицима. Честитамо свим ученицима! Посматрајући и анализирајући 49. републичко такмичење у рецитовању ствара се утисак да се до награђених долази сувише субјективно, сада, а и годинама уназад. Предлажемо да се смотра не одржава увек у Ваљеву, већ да се место из године у годину мења. Комисија треба да поседује стручне компетенције, а не као ове године.

Vasa

26.07.2017 19:05

@Uča - Jadni ti učenici koji su nastupali na 49. republičko takmičenje u recitovanju u Valjevu, ove godine. Ostaje samo da po hitnom slučaju molimo nadležne, u ime učenika, da nešto preduzmu povodom ovog slučaja, da učenici ne budu oštećeni i razočarani.