Reci NE šećeru
shutterstock
Reci NE šećeru

shutterstock

Reci NE šećeru, Foto: shutterstock

Med

Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema, koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vredna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, belančevinama i mnogim drugim lekovitim sastojcima. Iako je lekovit, zdrav i prirodan, med je visokokaloričan. U 100 grama meda nalazi se oko 300 kalorija. Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dve dnevno.

Stevija

Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač jer uverljivo zamenjuje šećer, stevija je izrazito lekovita biljka. Važno je odmah napomenuti kako stevija nema niti jednu kaloriju, a niti glikemijski indeks. Zato se preporučuje dijabetičarima. Njeni listovi sadrže steviozide i zato je ta biljka izrazito slatka. Stevija sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje - magnezijum, gvožđe, kalcijum, hrom, kalijum...

Godži bobice

Ova superhrana je bogata hranljivim sastojcima i zato se sve više preporučuje. Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine gvožđa. Godži bobice sastoje se od složenog šećera koji ima lekovita svojstva - jača telo, naročito gušteraču i jetru, a i poboljšava vid.