Novi skandal u šabačkoj školi
printskrin Youtube
Novi skandal u šabačkoj školi

printskrin Youtube

Novi skandal u šabačkoj školi , Foto: printskrin Youtube

Zlostavljanje M. M., jedne od devojčica pomenutih u videu, traje punu godinu, a razredni starešina ništa nije uradio!

 

Prema rečima devojčicine majke Jelene, niko iz škole nije ozbiljno shvatio ponašanje nasilne S. S.

Ona kaže da je njena ćerka postala predmet vršnjačkog nasilja kada je stala u odbranu drugarice koju je S. S. maltertirala.

- Dok je to bilo samo omalovažavanje moje ćerke, mislila sam da su to samo deca i da će proći. Govorila sam detetu: „Družite se, prevaziđite sve to.“ A onda se desio šamar ispred ulaza u školsko dvorište. S. S. je rekla: „Van škole smo, ne možeš mi ništa“.

Mladen Šarčević

Oliver Bunić

Mladen Šarčević, Foto: Oliver Bunić

 

Šarčević već pozvao roditelje!

Dragana Janković, mama Alekse koji se ubio zbog vršnjačkog nasilja, kaže za „Alo!“ da ih je ministar prosvete Mladen Šarčević odmah juče pozvao na razgovor zbog „Aleksinog zakona“ . - Bitno je da se sada u školi sa žrtvom M. M. i učenicom S. S. radi dugo da bi shvatile šta se desilo - kaže ona.

 

Potom joj je ubacila živo jaje u ranac. Odmah sam sa ćerkom otišla kod psihologa i direktora škole. Oni su pozvale S. S., koja nije ništa priznala. Njen razredni starešina govorio da se od „muve pravi slon“ i ništa nije preduzeo - kaže za „Alo!“ Jelena i dodaje:

- Zato sam progovorila javno, jer niko ništa ne sme da kaže. U pitanju su ozbiljne pretnje. Želim da svi znaju šta se dešava po školama. Deca ćute jer se plaše.

Posle snimka S. S. opet sam razgovarala sa svim organima škole. Bili su zgroženi. Direktorki sam napisala prijavu protiv razrednog starešine jer ništa nije preduzeo da se cela ova stvar spreči - ističe Jelena i dodaje da joj je majka S. S. pretila tužbom jer je objavila snimak.

 

Škola: Radimo na slučaju!

U školi kažu da ne mogu javno da govore za medije, ali ipak dodaju: - Oko M. M. napravili smo mrežu zaštite. Psiholog radi sa S. S., a pedagog sa M. M. Organizovali smo vanredno nastavno veće da se nastavnici upoznaju sa digitalnim nasiljem. Posle sastanka našeg tima za bezbednost, na razgovor smo pozvali roditelje obe devojčice - kažu u toj šabačkoj školi.

 

Izveštaj škole stigao u Ministarstvo prosvete!

U izveštaju škole koji je dostavljen Ministarstvu prosvete stoji da se nasilje devojčice S. S. ponavlja, ali da posledice prevazilaze okvire škole. Kako su nadležni u školi napisali, roditelji su informisani o trenutnoj situaciji, a razgovor koji je sa njima vođen bio je nekonstruktivan i došlo je do svrstavanja roditelja na jednu ili drugu stranu. Prema istim izvorima, nakon insistiranja direktora škole, odeljenjski starešina je S. S. izrekao ukor, koji, međutim, nije javno saopšten na odeljenjskoj zajednici. Zato je u odeljenju ostalo nejasno da li je S. S. kažnjena ukorom ili ne. Većina učenika je na strani S. S., stoji u izveštaju. Istovremeno, školu je posetio i tim za zaštitu od nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja (ZNZZ), koji je zaključio da je ova trinaestogodišnjakinja vršila nasilje trećeg nivoa nad drugaricama, i to emocionalno, fizičko i digitalno. Zbog toga će S. S. biti u programu pojačanog vaspitnog rada, a devojčica koju je maltretirala dobiće zaštitu.

Save

Komentari (23)

RAZMISLITE

15.09.2016 07:19

Jel iko razmisljao zasto su deca na strani S,S?. Zasto i razredna? Da se ne radi mozda o nabedjenoj ,razmazenoj devojcici sa patoloskom,,bolesno ambicipznom majkom koja svakodnevno nesto trazi,hoce,zamera i tuzaka?..Devedeset posto problema u skolama nastaje jer se desi da neko od roditelja drami,pritiska,pise prijave i dopise pa se onda izrricu kazne samo da bi se takvi odagnali iako je sve moglo da se resi razgovorom ili upozorenjem, Majka navodne zrtve je neurastenicna i nezadovoljena zena.

Samsung

15.09.2016 10:33

@RAZMISLITE - Na strani su nasilnice ,jer su od te nasilnice mama i tata neko mudo pa ne sme nista da joj kazu ni djaci ni uciteljica!

Lensy

15.09.2016 12:58

@RAZMISLITE - Sami nasilnici podrzavaju nasilje.

nikola

17.09.2016 01:14

@RAZMISLITE - kada si lepo opisao zrtvu, molim te pojasni i ovaj video prepun mrznje!

vesna

15.09.2016 07:24

Razredne staresine nekada olako prelaze preko ovakvih nestasluka, a s druge strane smanje deci ocenu iz vladanja za nebitne stvari. Pre neku godinu je razredna mom detetu i nekolicini njegovih drugara mimo svih procedura zalepila trojku iz vladanja, a razlog, bacali su papirne avione kroz prozor i po ucionici! Bili su u sedmom osnovne, medjusobno su se castili sa retarde i majmune ali su se svi retardi i majmuni i posle skole lepo druzili sto rade i danas iako su u razlicitim skolama. Ne kazem

vesna nastavak...

15.09.2016 07:39

.....ne kazem da i ovakve nestasluke ne treba sankcionisati, ali ista ta razredna nije prepoznala nasilje decka koje je drugarici iz besa razbio zub, polomio klupu zbog lose ocene i sl. Navodno ima problema u kuci, a on i dalje pravi probleme, sebi najvise. Njemu nije pomogla, a pomoc mu je bila neophodna, inace mi je to dete drago ali ce se negde zaista saplesti. Nadzor pedagoga i psihologa se svodi na komunikaciju sa roditeljima u smislu, znate, treba da radimo sa detetom, sta i kako nemaju p

vesna nastavak ....

15.09.2016 07:47

.....nemaju pojma! Da je roditelj znao ne bi mu dete bilo u problemu, a ako je vec u problemu, skolska pp sluzba zaista mora da se angazuje, ali strucno, a ne kao kada sa komsinicom ispijaju kaficu! Ne kazem da mogu da rese svaki slucaj, ali mnogim roditeljima mogu da pomognu da nadju nacin da detetu pomognu da prevazice probleme! Tako i ovde, sta kazu, maltretirano dete su sgtavili pod zastitu, a u stvari mala nasilnica ima preveliki problem, ciju dubinu nisu u stanju da sagledaju!

gojko

15.09.2016 08:03

Sta je ovo sam bog zna i nije dobro,puno ce ovdje truda trebati da se koliko toliko stanje popravi i nece biti lako, cucemo mi jos za nju.

Užas

15.09.2016 08:04

Ovu malu pod hitno na lečenje u zatvorenu ustanovu, a njene roditelje na posmatranje. Ovako nešto balavo a tako puno besa i mržnje nikad nisam videla. UŽAS!!!

karla

15.09.2016 08:22

Rade u skoli ali ocigledno ne znaju da rade!Nisu krivi zbog toga sto ne znaju vec sto ne pozovu one sa vise instance da pomognu. Moje de su skoli u Visnjckoj banji koje je zrtva vrsnjackog nasilja pozivali u skoli na razgovore sa ciljem da je,, ojacaju,,!Iako njihov tim 3.godine nije resio problem ne pada im na pamet da pozovu u pomoc tim iz ministarstva!?Direktori su glavni krivci!

Br

15.09.2016 21:59

@karla - RODITELJI su krivi. Stalno imaju opravdanje za sve postupke dece. Da su bili kao nasi roditelji(generacija sam 1969) bila bi drugacija prica.

JetSet

15.09.2016 08:51

"Većina učenika je na strani S. S......" ovaj podatak mi je najjeziviji od svega pročitanog! Znači vršnjaci opravdavaju i podržavaju poziv na ubistvo nekih drugih vršnjakinja? Onda nešto debelo nije u redu sa tom decom, na žalost, jer su to NAŠA deca!!!

Bane

15.09.2016 11:17

@JetSet - Nadam se da je to samo lapsus novinara (S.S. umesto M.M.)!

gggg

15.09.2016 09:13

Odgovornost nastavnika je velika. Ja bih se malo pozabavila i okruzenjem gde zivi devojcica. Ali, po meni, dete treba hitno leciti, a nastavnike kazniti. Ne daj boze da neko nastrada kao Aleksa.

Ana

15.09.2016 09:15

Na ovom snimku vidi se da je devojcica bila sa majkom kod direktora skole i da je majka branila da to nije tacno zasto je optuzuju. Dete samo prica kako je bilo. U proslim clancima i komentarima citam gde osudjuju skolu,cak su na strani te devojcice,ali niko nekaze kako je ovoj drugoj strani. Ja mislim da se dete rodi i prvo najvaznije vaspitanje dobije u svojoj kuci u svojoj porodici,pa tek onda ga nadopunjuje u skoli. Nisu sva deca nevaspitana znaci dosla su od kuce lepog ponasanja.

Kalimero

15.09.2016 09:27

Dete koje maltretira drugo dete ili decu poslati u popravni dom. Sve ostalo su samo reči.

Мићкобгд

15.09.2016 09:48

А, јел ова мала пати од недостатка лепоте, па је зато таква каква је ?

meda

15.09.2016 10:05

Vecina nikada nije na strani pravde, nego na strani jaceg. Roditelji treba da isteraju slucaj do kraja.

Lensy

15.09.2016 10:31

Dete ima ozbiljnih psihickih problema. Na zalost sve je vise ovakve dece, serviraju im se crtani filmovi puni nasilja, nema vise decijih programa i emisija koje su bile pre 20 godina iz kojih se nesto moglo korisno nauciti. Roditelji su u ovom slucaju najkrivlji jer nisu reagovali na vreme.

batina iz raja izasla

15.09.2016 11:59

Nisu sporni ni crtaci puni naselja, ni farme, grand parade ni parovi, bilo je toga i u nase vreme! Problem je sto vise ne postoje sankcije, nego glupava parlola "s decom se razgovara i samo razgovara". Eto vam moderni roditelji vase famozne metodologije, ovo su sve vasi potomci sa punom torbom svojih "prava ". Pa ih titrajte jos onako male, kao da samo vi imate decu i kao da su oni vas rodili. Ej bre ona je dobila samo ukor za ovako nesto, a u moje vreme su prstali ukori za 6 neopravdanih

ironija

15.09.2016 12:19

I sa kojom svrhom postoji ova zastita maloletnika i njihova silna prava? Zastita od koga?Zamagljeno lice na slici, inicijali, i pojeo vuk magarca. Ova i da ubije sutra nekoga hoce li odgovarati? Nece! Usvajamo te djavolske zakone sa zapada kojima je upravo ovo i cilj. Da se razori pododica, nakon toga je automatski razoreno i drustvo, ako smo vec svesno pristali na to, onda ne treba ni u jednom kontekstu ni da komentarisemo kada do ovoga dodje, jer smo mi dali zeleno svetlo za sve ovo!

Ona

15.09.2016 14:19

Nazalost ova mala je slucaj za psihijatra. Roditelje koji je podrzavaju, tj. majku debelo kazniti. Ne razumem kako ljudi ocekuju da im skola vaspitava dete porednsvih zakona koji propagiraju prava dece i skola je nemocna. Uostalom vaspitanje seiz kuce nosi, sto ovde ocigledno nije slucaj. Da mom detetu neko ovako preti ja bih se obratila doticnim roditeljima jednom, sledeci put bih je ja naucila pameti tako da zapamti!

Tatjana

20.09.2016 11:25

Ova devojcica sigurno zivi u porodici u kojoj ljubav NE postoji. Verovatno su svi besposleni, ne bave se decom, a i samo dete ima sigurno visak slobodnog vremena koje upraznjava mrznjom, bahatim ponasanjem i nekim besmislenim igrama.