NASTAO HAOS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA Srpkinja želi da se uda za Amerikanca u našoj crkvi, zbog ovog pitanja je RAZAPELI u komentarima
Foto: Shutterstock

Devojka iz Srbije koja želi da se venča u hramu SPC, podigla je veliku prašinu pitanjem da li može da se venča u našoj crkvi sa muškarcem koji je pripadnik anglikanske crkve.

Srpkinja koja živi i radi u Americi, zamolila je članove popularnog foruma Redit da odgonetne da li je moguće da se uda za svog supruga u našoj crkvi, iako nije hrišćanske veroispovesti.

Ona pravoslavka - on episkopal

"Kao što piše u naslovu, zanima me da li neko može da me uputi na pravi sajt ili prave informacije o tome da li je moguće venčati se u srpskoj pravoslavnoj crkvi sa nekim ko nije pravoslavac? Naime, moj muž je iz SAD-a i kršten je u hrišćanskoj veri ali u tzv "episcopal" crkvi koja je u suštini anglikanska crkva u SAD.

Da li bi morao da pređe u pravoslavlje? I koja je procedura? Tek treba da se raspitam u crkvi ali sam želela da nađem neke informacije prethodno na internetu i nešto nailazim na različite stvari: negde piše ne mora i da je dovoljno da potpiše kao da ako imamo decu da će ona biti pravoslavna i da treba samo miropomazanje a drugde piše da treba da se krsti - ali ne mogu naći šta tačno to podrazumeva za odraslu osobu koja je druge vere. Svaka informacija dobrodošla. Hvala unapred.", napisala je ona.

Bitno je da su kršteni

U komentarima koji su usledili javili su se Srbi koji su imali slična životna iskustva sa partnerima, navodeći primere iz svog života.

"SPC dozvoljava brakove drugih Hrišćanskih vernika ukoliko su Kršteni (Sveta tajna Krštenja, Sakrement) u Katoličkoj ili Protestantskoj Hrišćanskoj crkvi, sa tim sto Kum mora da bude Pravoslavac. Anglikanci su Protestanti suštinski tako da verujem da bi SPC dozvolio venčanje

Sve se svodi na to da prvo pitate nadležnog episkopa i objasnite situaciju, i na osnovu njegove dozvole ide odobravanje ili zabrana venčanja", naveo je jedan od reditora iz Srbije.

Imali veliku pomoć sveštenika

Nakon njega, javio se Srbin koji je sklopio brak u crkvi SPC-a, iako su njegov supruga i kuma bili vernici druge religije.

"Moja supruga je vernik Slovačke Evangelističke crkve, venčali smo se u Pravoslavnoj crkvi. Moj kum je pravoslavac, a kuma je bila njena drugarica takođe protestant/evangelsta. Sećam se da je bilo bitno da imaju pričest njih dve. Paroh je u naše ime "napisao" molbu episkopu za ovo venčanje i da kuma bude vernik koji nije pripadnik Pravoslavne crkve. Ova molba je više bila u formi obaveštenja nego da se čekalo odobrenje.

Umesto odgovora - trpela i uvrede

Ovo ti govorim za sredinu koja je relativno multinacionalna. Moguće da nije svuda ovako. Naš paroh je legenda i izuzetno dobar čovek, veliki pozdrav za oca Velimira!"; napisao je on.

Nažalost, bilo je i onih koji su u ovo pitanje videli kao neumesno usled mesta gde je postavljeno. Naime, pojedinima je smetala činjenica što je pitanje postavljeno na internetu, a ne direktno u crkvi kod sveštenika.

"Konstatujte lokalnog sveštenika, a ne Redit, primitivčići.", glasio je bizarni komentar reditora iz Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading