Nemačka
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen

Nemačka je nekad bila prva destinacija iseljenika sa Balkana koji su tragali za boljim životom, sigurnijim poslovima i većim platama. Situacija se promenila, a jedan od onih koji je otišao putem ove zemlje podelio je svoja iskustva.

Hrvat koji živi u Nemačkoj i koji vodi Jutjub kanal "Dubravac TV" naglasio je u jednom od svojih video klipova da se u "Nemačku ne ide u 30. godinama, već kad si mlad i ništa ne kalkulišeš". Ipak, nisu se svi složili sa njim!

- Narode moj, gledam koliko je naših ljudi ušlo u EU! Baš se išlo puno kada se Hrvatska otvorila. Ili se ovde pogoršalo, pa narod neće da dođe! I baš kontam da sam na svoj 20. rođendan došao u Nemačku, a sad punim 36. Da sada moram da dođem, ne znam da li bih došao - kaže ovaj Hrvat sa snimku koji je upravo tako i nazvao - Ne dolazi se u Nmačku sa 35, nego sa 20 godina.

On je napravio paralelu sa odlaskom u inostranstvo na život i rad, kao i sa ranom ženidbom.

- Kada se oženiš u 20-oj ženiš se iz ljubavi. Vi se zaljubite, gubite glavu, ništa ne kalkulišete! A kada se ženite u 30-oj, svakoj nađete manu, gledate sve i neretko takvi ostanu neoženjeni! E, tako ti je i sa odlaskom u Nemačku! Ja kada sam odlazio, ništa nisam kalkulisao! To se išlo samo da ideš! I ne samo ja. I ako mene pitate, ide se u Nemačku sa 20, a ne sa 30! Onda je sve teže - kaže ovaj Hrvat.

"Mi otišli sa 55 i ništa nam ne fali! Ja sam otišla sa 40 kao samohrana majka i sve sam postigla. Ide se kada te nužda natera...",

"Jako ružan naslov, svako odlazi kad ga život natera. Šta na primer, sad da dođe do neke nepredviđene situacije na Balkanu, i moja porodica odluči da izbegne u Nemačku a imaju 70 godina po tebi ne bi trebalo - jedan je od komentara na jutjub kanalu ovog Hrvata koji živi u Nemačkoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading