poruke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U regionu kruži nova SMS prevara preko koje se skida novac sa računa građana koji na nju nasele. Ovih dana neki ljudi dobijaju poruke da je nemoguće „da im uruče paket zbog pogrešne adrese stanovanja”.

U poruci koju su poslali prevaranti stoji: „Dostava paketa je prekinuta, jer nije imao kućni broj, ažurirajte na ovom linku“.

Naravno, nikada ne kliknite na link u poruci jer rizikujete da budete žrtva hakera. Nebojša Ž. iz Beograda, javio se redakciji Blica i rekao da je žrtva ove prevare.

„Bio sam na poslu kada sam dobio poruku, pošto sam zaista očekivao da će paket stići, kliknuo sam na link i ubrzo shvatio da je u pitanju prevara, jer mi je sav novac koji sam imao skinut sa kartice. Na sreću, to nije bila velika suma, jer sam prethodno podigao novac i ostao je manji iznos, inače su mogli samo da nas zaviju u crno”, rekao je on.

Jedan od pozivnih brojeva je +977, što znači da je poruka stigla iz Nepala, dok je drugi +524, koji je namenjen samo za korišćenje usluga lične komunikacije.

Nemojte aktivirati veze ili otvarati nepoznate priloge poruka, a da prethodno niste sigurni ko je pošiljalac, savetuje CERT. Upozoravaju građane da ne zovu brojeve sa kojih stižu sumnjive poruke i stupaju u komunikaciju sa pošiljaocem SMS poruka.

Ozbiljne kompanije, javna preduzeća, državni organi i sistem administratori nikada neće tražiti da unesete svoje lične podatke putem SMS-a. Prevaranti pokušavaju da link u SMS poruci učine što sličnijim originalnom linku.

Ukoliko ste uneli podatke o svojoj platnoj kartici, potrebno je da se odmah obratite banci kako bi što pre blokirali karticu i sprečili neovlašćene transakcije. Ukoliko ste uneli korisničko ime, e-mail adresu, lozinku i druge lične podatke za prijavu na e-banking, morate odmah da promenite pristupnu lozinku ili odmah kontaktirate banku radi promene lozinke.

Ako primetite da SMS poruka sadrži pravopisne greške ili da su latinica i ćirilica pomešane, kao i dva jezika - engleski i jedan od B-H-S jezika - najverovatnije je reč o prevari. Nemojte prosleđivati sumnjive poruke prijateljima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading