Kejt Midlton
Foto: Profimedia/Profimedia

Pre skoro dva meseca, tačnije 17. januara, Kensingtonska palata je saopštila da je Kejt Midlton operisala abdominal u jednoj londonskoj bolnici, da hospitalizacija još traje i da je princeza od Velsa dobro. Istog dana, sat i po kasnije, Bakingemska palata izdala je saopštenje da će kralj Čarls imati operaciju zbog benignog povećanja prostate. Ovo je samo početak sage o Kejt Midlton kojoj se ne nazire kraj.

Početkom februara javnost je saznala da je kralju Čarlsu dijagnostikovan rak kao poseban zdravstveni problem. Još nije rečeno šta je tačan uzrok operacije Kejt Midlton, koju vrstu raka ima kralj, a detalji o lečenju se ne otkrivaju. Poznato je da supruga princa od Velsa želi da informacije o njenom zdravlju ostanu privatne. Ovu vrstu privatnosti ranije su uživali brojni članovi porodice, ali joj je, čini se, uskraćeno pravo na to. Javnost željno traži više detalja, misterije podstiču brojne teorije zavere, a situacija je kulminirala fotošopiranom slikom koja je nedavno objavljena.

Na toj slici su Kejt Midlton i deca Šarlot, Džordž i Luis. Bila je to prva zvanična slika princeze nakon vesti o operaciji, nakon prvih utisaka, primećeno je da je u pitanju fotošopovana fotografija, što je princeza priznala rekavši da je montirala sliku, zbog čega se izvinila.

Stručnjaci upozoravaju da je taj potez naneo veliku štetu dvoru, ugledu i poverenju javnosti u kraljevsku porodicu. Pitaju se kako se tako nešto uopšte dogodilo, pa ili je stvarno loš PR ili je situacija toliko ozbiljna da se gube svi konci.

Greške u vezi sa fotošopom bilo je i ranije, ali ozbiljnost situacije nalaže veći oprez.

S druge strane, ni poslednji skandal nije doveo do prekretnice i još uvek se malo zna o stanju princeza, dok ovakav peh budi sumnju da je ozbiljniji nego što se misli ili govori, jer je Palata naglašava da je princeza dobro. Veliki broj veštaka apeluje na sud da bude transparentniji u svojim saopštenjima kako bi se sprečile spekulacije.

Takođe se preporučuje da se uradi neobrađena slika, ali to se neće desiti. Šta je prethodilo aferama koje su do juče bile malo verovatne?

Poslednje pojavljivanje pre operacije

Kejt Midlton se 25. decembra pojavila sa porodicom u Sandrigemu u božićnoj šetnji. Primetan je bio diskretni novogodišnji pozdrav suda, a onda je stigla vest o operaciji.

Kejt je u bolnici

Princeza od Velsa Kejt Midlton završila je u bolnici i nalazi se u londonskoj klinici posle abdominalne operacije, saopštila je Kensingtonska palata 17. januara.

„Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza od Velsa primljena je juče na kliniku u Londonu radi planirane abdominalne operacije. Operacija je bila uspešna i očekuje se da će ostati u bolnici 10 do 14 dana pre nego što se vrati kući i nastavi sa oporavkom. Na osnovu aktuelnih saveta, Malo je verovatno da će se lekar vratiti javnim dužnostima pre Uskrsa“, navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi o stanju Kejt Midlton: „Princeza od Velsa ceni interesovanje koje će ova izjava izazvati. Ona se nada da će javnost razumeti njenu želju da svoje lične medicinske podatke zadrži privatnim.

Kensingtonska palata će stoga pružati informacije o oporavku Njenog Kraljevskog Visočanstva samo kada ima nešto važno za podeliti, napominje se tada.

Princeza od Velsa želi da se izvini svima koji su zabrinuti zbog činjenice da mora da odloži svoje predstojeće angažmane. Raduje se povratku, što je više moguće i što je pre moguće, napisao je Dejli mejl. Kejt je viđena u Londonskoj klinici u Merilebonu. Podrazumeva se da uzrok bolesti nije rak, navodi britanski list. Lekari su tada preporučili da oporavak traje dva do tri meseca.

Čarls ide na operaciju

„Kao i hiljade muškaraca svake godine, kralj je tražio lečenje zbog uvećane prostate. Njegovo visočanstvo je benigno i on će sledeće nedelje ići u bolnicu na korektivni postupak. Kraljevi javni angažmani biće odloženi za kratko vreme dok on oporavlja“, objavila je istog dana, 17. januara, u Bakingemskoj palati.

Iako je nivo detalja o Čarlsovom zdravstvenom problemu neobičan, kraljevski izvori su rekli da želi da podeli detalje svoje dijagnoze kako bi podstakao druge muškarce koji mogu imati simptome da se pregledaju, u skladu sa savetima javnog zdravlja.

Stručnjaci za stanje Kejt Midlton

Brojni stručnjaci komentarisali su stanje princeze. Ukazali su na brojne detalje poput bolničkog lečenja od 10 do 14 dana i dugog oporavka.

"Veoma sam zabrinuta, verujem kad kažu da nije rak. Možda je to benigni tumor, ginekološka operacija, rodila je troje dece za pet godina. Posle svake abdominalne operacije za dan-dva ideš kući. Nešto je prošlo pogrešno, brinem se za komplikacije, brinem za infekcije, dve nedelje u bolnici i tromesečni oporavak mi govori da je nešto pošlo naopako“, objasnio je dr Mark Sigel u emisiji Pirs Morgan i istakao da ništa govorilo se o mogućim komplikacijama.

On je napomenuo da ima snažan osećaj da će Kejt biti dobro, ali da „tri meseca oporavka ukazuju da je reč o nečem ozbiljnom”.

Princ Vilijam ispred bolnice

Vilijam je 18. januara posetio svoju ženu u bolnici, rečeno je da ju je posećivao svaki dan i da su se deca čula na FaceTime-u.

Prestolonaslednik je viđen u automobilu vrednom 139.000 funti, u pratnji telohranitelja. Vilijam je fotografisan kako odlazi u Vindzor nakon posete

Kejt je otpuštena iz bolnice, nema fotografija

Kejt Midlton je 29. januara otpuštena iz londonske bolnice gde je 16. januara podvrgnuta operaciji abdomena. Princeza od Velsa bila je na klinici 14 dana, 17. januara Kensingtonska palata saopštila je vest o operaciji, kao i koliko će supruga princa Vilijama najduže ostati u bolnici.

Lekari su savetovali da oporavak Kejt Midlton traje dva do tri meseca, a upućeni su tada otkrili da će ona za to vreme obavljati određene dužnosti iz svog doma. Njen povratak na službene dužnosti zavisiće od preporuka lekara, pa će shodno tome biti određen raspored dužnosti princa Vilijama, piše Dejli mejl.

Čarls je napustio bolnicu, prva slika posle operacije

Kralj je napustio bolnicu 29. januara. On je hospitalizovan u londonskoj privatnoj bolnici u kojoj je operisana i Kejt Midlton, tamo je proveo tri noći, iako je kraljevska porodica očekivala da će ostati najviše dva dana. Produženi boravak u bolnici zabrinuo je Britance, koji su zabrinuti za zdravlje monarha.

Pojavio se ispred bolnice sa Kamilom, nije bilo fotografije na kojoj Kejt Midlton izlazi iz klinike.

Kralj ima rak

Palata je 5. februara uveče saopštila da Čarls ima rak, koji mu je dijagnostikovan dok je bio u bolnici. Primećeno je da to nema veze sa prostatom, a britanski premijer Ruši Sunak otkrio je da se bolest rano dijagnostikuje, što povećava šanse za izlečenje.

Usledio je opšti haos, zanemarivanje dužnosti, Harijev dolazak u London da vidi oca, nova serija skandala oko njegovog odnosa sa porodicom, njegova ponuda da služi u ime kralja ako Čarls to zatraži i veliko ne, posebno Vilijamovog na taj predlog.

Čarls je odložio većinu svojih obaveza, ali je u međuvremenu uradio nekoliko zadataka na opšte iznenađenje. Nema delegiranja dužnosti, već samo obavljanje poslova u ime kralja, koje obavljaju Vilijam, Kamila, princeza Ana i vojvoda i vojvotkinja od Edinburga.

Kralj se nekoliko puta pojavljivao u javnosti, za razliku od Kejt, ali i pored toga, mnogi ga savetuju da bude direktniji u otkrivanju detalja o svom zdravlju i da poštuje vladavinu Elizabete Druge – moram da se vidi da mi se veruje, što u njegovom slučaj znači veću transparentnost o samoj bolesti.

Vilijam je iznenada odložio svoje dužnosti

Princ od Velsa vratio se na posao ranije nego što se očekivalo, a onda je došlo do obrta.

Kensingtonska palata je to objavila 27. februara nakon što se Vilijam povukao sa događaja tog dana u čast svog kuma, pokojnog kralja Konstantina od Grčke. Odluku je doneo u poslednjem trenutku iz ličnih razloga.

To je mnoge navelo da posumnjaju da ta odluka ima veze sa Kejt Midlton. Palata je saopštila da oporavak princeze od Velsa dobro napreduje nakon abdominalne operacije. Nisu navedeni razlozi za odluku princa od Velsa i da li je odluka vezana za njegovu suprugu ili njeno lečenje, osim napomene da se ona oseća dobro. Do danas nije saopšteno.

Vilijam se izvinio što je propustio pomen. Na događaju u čast Konstantina Grčkog u zamku Vindzor, kraljica Kamila je održala glavni govor. Sastanak je propustio i kralj Karlo III.

Eksplodirale su teorije zavere

Nakon što je objavljeno da princ Vilijam zbog ličnih razloga neće biti na parastosu grčkom kralju Konstantinu u Vindzoru, dalje su počele da kruže teorije zavere o tome šta se dešava sa njegovom suprugom Kejt Midlton. Nije navedeno koji su razlozi niti da li je to povezano sa lečenjem princeze od Velsa, iako je Kensingtonska palata saopštila da njen oporavak ide dobro.

Kejt Midlton je stalna tema na društvenim mrežama i u medijima. Nakon što je objavljena informacija da je princeza operisala stomak, usledile su razne priče jer se dugo nije pojavljivala u javnosti. Sve je počelo teorijama da je Kejt Midlton u komi, da bi se dodatno zakomplikovala situacija sa prvom objavljenom fotografijom princeze u automobilu, što je ulilo dodatno nepoverenje među korisnike društvenih mreža koji su tvrdili da to nije ona. Kap koja je prelila čašu je nedavna fotografija sa decom za koju se tvrdi da je fotošopovana.

Prva slika Kejt posle operacije

Šestog januara pojavile su se paparaco fotografije Kejt Midlton, koja je snimljena u Vindzoru sa svojom majkom Kerol. Čak se sumnjalo da je to njen dvojnik.

Advokat Mark Stivens iz britanske firme Hauard Kenedi objasnio je da bi objavljivanje paparaco fotografija u britanskim medijima predstavljalo kršenje tamošnjih zakona o privatnosti. Fotografije je objavio američki tabloidni sajt TMZ, a ovo će verovatno smatrati grubim kršenjem privatnosti princeze od Velsa od strane Kensingtonske palate.
"To je u suštini kršenje privatnosti. Teže je tužiti TMZ jer se nalaze u Americi, ali svako ko ponovo objavi fotografije može biti tužen. Pretpostavljam da do toga neće doći, a biće zanimljivo vidi da li će biti uklonjeni sa društvenih medija."

Stivens je rekao da bi Palata mogla da tuži fotografa ili fotografsku agenciju koja je prodala slike, iako se prvo moraju identifikovati.

Metež zbog vojne parade

Izabrano ministarstvo je 5. marta saopštilo da će se supruga princa Vilijama pojaviti 8. juna na vojnoj paradi u Londonu. Palata je brzo reagovala, pa je ta informacija ubrzo uklonjena sa sajta nadležnog organa. Gde je nastao problem? Ako se ipak vrati na dužnost 8. juna, to će potencijalno biti mnogo duže od očekivanog. Naime, saopšteno je da će njen oporavak trajati dva do tri meseca nakon operacije, 16. januara u jednoj londonskoj bolnici. Još je na snazi da će se to pojaviti u javnosti posle Uskrsa što se uklapa u taj rok, videćemo kakav će scenario biti.

Ministarstvo je ubrzo nakon prve fotografije Kejt nakon što je objavljena vest o operaciji saopštilo da ćemo princezu videti početkom juna na Paradi konjske garde u Vestminsteru. To što će se pojaviti na čuvenom događaju Trooping the Color imalo je veliki uticaj.

Objavljena je vest o njenoj prvoj potvrđenoj veridbi od januara. Međutim, iz Palate su saopštili da ih Ministarstvo nije kontaktiralo povodom obaveštenja. Izvor je napomenuo da palata uvek i isključivo najavljuje pojavljivanje princeze i princa od Velsa na važnim događajima.

Ministarstvo je možda izrazilo želju i nadu da će Kejt biti na paradi – pa je ili napravljen previd ili nije smelo da se objavi, iz više razloga, samo je pitanje kada će se princeza oporaviti i biti spremna za povratak na dužnosti.

Da zabuna bude veća, karte za pomenutu manifestaciju počele su da se prodaju na sajtu ministarstva. Široko je objavljeno da će Kejt igrati važnu ulogu kao pripadnik Irske garde. I ne samo to – najavljeno je da će Čarls uveličati svoju zvaničnu rođendansku paradu 15. juna u Konjskoj gardi. Ali nekoliko minuta nakon što su karte puštene u prodaju, pojavila su se upozorenja da je Ministarstvo odbrane možda „iskočilo pred rudu”.

Izvori iz Kensingtonske palate jasno su stavili do znanja da ih nisu pitali o najavi Ministarstva odbrane i rekli da će svaki potvrđeni dolazak princeze najaviti sami.

PR katastrofa

Fotošopovana slika izazvala je mnogo spekulacija, a postoji i teorija o imidžu Kejt Midlton koju je iznela Rubi Noldret koja radi za Dejli Miror. Njena objava na Tviteru (Ks mreža) izazvala je veliko interesovanje. Prema njenim rečima, sporna slika uključivala je glavu naslovnice Voguea 2016. Napisala je: „Moja analiza foto sage o Kejt Midlton je da su joj uzeli lice sa naslovnice na kojoj je godinama pozirala i uredili ga. Njen post ima milione pregleda za samo nekoliko sati.

Izvinjenje Kejt Midlton i molba da je ostavi na miru

Britanska princeza oglasila se na društvenim mrežama u ponedeljak (11. marta) kako bi se izvinila za "svaku zabunu" koju je izazvala fotošopovana fotografija koju je u nedelju objavila njena kancelarija u Kensingtonskoj palati. Nekoliko vodećih novinskih agencija, uključujući Rojters, povuklo je fotografiju nakon što je analiza pokazala da je u nju neovlašteno.

Dženi Bond smatra da će Kejt Midlton sada sigurno osećati veliki pritisak svaki put kada se pojavi u javnosti nakon operacije.

Angela Levin, druga analitičarka, pohvalila je Kejt što je zadržala dostojanstvo. Uprkos pozivima javnosti da se objavi originalna fotografija Kejt i njene dece, Kensingtonska palata je saopštila da to neće biti učinjeno.

"Ne treba je maltretirati i pritiskati da objavi sve fotografije. Osećaće se veoma jadno, upozorio je Bond, govoreći za GB Nevs. Ona je dodala da je 10. mart bio užasan za Kejt Midlton i da je sve pokvarila reakcija javnosti.

„Da li želimo da maltretiramo ženu koja se oporavlja od veoma ozbiljne operacije? Razmišljam o tome kako se oseća jutros. Apsolutno jadno, verovatno. Očigledno joj je skandal sve pokvario. Nije izgledala baš srećno u autu sa Vilijamom“, rekao je Bond.

Izrađena fotografija dodatno je podstakla spekulacije i podstakla širenje teorija zavere.

Slika je privukla ogromnu pažnju medija jer je to prva zvanična fotografija Kejt otkako je podvrgnuta operaciji abdomena. Tada je konstatovano da nije rak, ali nije rečeno šta je to.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading