pilot
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nikada ne znate koliko brzo putujete u avionu dok ne vidite nešto ovako, a mnogi su poželeli da nisu nakon što su videli viralni snimak na društvenim mrežama.

Ako niste znali, avioni su brzi - ozbiljno brzi.

Ne možete zaista reći kada ste na jednom, jer - kao što će vam reći svaki stručnjak za fiziku - kretanje je relativno. Brzina krstarenja Boinga 737 - najčešćeg komercijalnog aviona na svetu - je otprilike  850 km/h, što je sedam puta više od dozvoljene brzine na autoputu u Velikoj Britaniji.

Za mnoge, ovo su samo brojevi na ekranu koji mogu izgledati impresivno, ali ali je potpuno drugačije ostetiti to lično.

Boing 757

Foto: Shutterstock

 

Zbog toga je snimak koji je na TikTok-u objavio korisnik colemaio2 na kojem dva aviona lete jedan pored drugog postao viralan. Na snimku se vidi kako dva vojna aviona prolaze jedan pored drugog na visinskoj razlici od samo 1.000 stopa. 

Maio navodi da je on 'Prodavac nekretnina' i 'USAF Boom Operator' u biografiji svog naloga. Ovo poslednje je ono što mu je omogućilo da snimi video, jer je kao operater vazdušnih snaga SAD odgovoran za bezbedno i efikasno dopunjavanje goriva u druge vojne avione, u toku leta, stacioniranih u zadnjem delu aviona.

Zvuči zastrašujuće, ali pogled koji dobija na poslu je nešto što treba videti.

Sa preko 9,5 miliona pregleda na aplikaciji za društvene mreže, može se reći da je privukao pažnju mnogima. Ako ste mislili da je C-130 brz, on ima brzinu krstarenja od ''samo'' 660 km/h, što znači da je skoro  160 km sporiji od prosečnog komercijalnog aviona, piše ladbible.com

Šokantno je pomisliti, ali pretpostavljam da ćete retko ikada videti da drugi komercijalni avion leti u suprotnom smeru od vas tako blizu, osim ako niste u vojsci. Veruje se da je avion koji je tuda prolazio bio vojni C-130. 

Ljudi su bili u neverici nakon što su videli snimak na mreži, ostavljajući svoje misli u komentarima.

Jedan je rekao: "To je ludo jer kada ste zapravo u avionu, osećate kao da ide jako sporo."

Drugi je prokomentarisao: "Ludo je kako ima 100.000 letova svaki dan širom sveta, a mi mislimo da je nebo čisto, ali je zapravo kao put"

Trećii korisnik je objasnio: "To je relativna brzina za vas. Ako se oba aviona kreću brzinom od 800 km/h , doživljavate da se drugi avion kreće brzinom od 1600 km/h."

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading