veš
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Međutim, stručnjaci savetuju da to ipak ne činite. Pranje na 40 stepeni ne samo da može biti beskorisno, već može i da ošteti vašu odeću. Postoji nekoliko razloga za to:

Iako je voda na toj temperaturi relativno topla i prihvatljiva za većinu materijala, da biste uklonili sve mrlje, moraćete koristiti više praška. To može dovesti do habanja stvari, a takođe nije ni ekonomično.

Višak praška će morati dodatno da se ispere, što opet dovodi do habanja stvari.

veš

 

 

Pranje na 40 stepeni ne eliminiše bakterije - za to su potrebne više temperature. Mnoge fleke ne mogu se ukloniti na 40 stepeni, pa može biti potreban drugi ciklus pranja, što povećava troškove i negativno utiče na odeću. Takođe, stručnjaci ne preporučuju korišćenje brzog programa pranja svaki put.

Ako redovno menjate bluze, košulje i majice pre nego što upiju druge mirise, to je odlično. Brzi ciklus pranja je osmišljen za pranje ovakvih komada odeće. Međutim, ako perete nošene stvari, bolje je koristiti program sa višom temperaturom. Što je voda toplija, pranje je efikasnije.

Prilikom pranja posteljine i peškira, preporučuje se uvek biranje temperature od najmanje 60 stepeni. Ovo je važno jer u hladnijoj vodi grinje i klice mogu ostati žive, što može izazvati alergijske reakcije, piše mondo.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading