Tetoviranje
Foto: Alo/Foto: Printscreen/instagram

Travel blogerka iz Beograda koja je do sada posetila preko 74 zemalja sveta i obišla sve zemlje u Evropi objavila je nedavno na društvenim mrežama i jedan od svojih najposebnijih trenutaka sa putovanja.

Beograđanka koja se na svom Instagram profilu predstavlja imenom "worldofdao" podelila je sa svojim pratiocima da je tokom putovanja na Filipinima imala tu čast da sretne Apo Vhang-Od 107-godišnju legendu Filipina i takođe najstariju tatu umetnicu na svetu. A kako je videom dokazala Apo ju je i tetovirala.

"Tetovirala me je Apo Vhang-Od, najstariji tatu artist na svetu i legenda Filipina koja ima 107 godina!", pohvalila se Beograđanka u opisu svog snimka.

Kako je objasnila u sklopu videa, dok je ceo postupak tetoviranja snimala, 107-godišnjakinja koristi posebnu tehniku tetoviranja koja pripada posebnoj etničkoj grupi.

"Ona koristi mambabatok tehniku koja pripada Kalinga etničkoj grupi. Od opreme koristi štap bambusa i trn pomelo drveta koje zakucava u kožu, a za boju koristi ugalj. Tetovaže znaju biti izuzetno bolne, a za potpis u tetovažama koristi tri tačke koje označavaju nju i dve ćerke njene sestre koje su je nasledile.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🖤✈️🌍 (@worldofdao)

Ona živi na severu Filipina i najpoznatija je osoba u zemlji, bilo je jako teško doći do nje -raznim prevozima i opasnim putevima, a zatim još peške na vrh planine do njenog sela. Ali smo uspele da upoznamo legendu!", rekla je ona u svom videu.

Ko je Apo Vhand-Od?

Apo Vhang-Od, tatu umetnik iz sela Buskalan u Tinglajanu, Kalinga, na Filipinima rođena je 17. februara 1917. Nosi titulu poslednjeg i najstarijeg "mambabatok" (tatu majsotra) i deo je naroda Butbut - veće etničke grupe Kalinga.

Smatra se da je već sa 15 godina počela da tetovira ratnike tokom plemenskog rata u regionu, ali je kasnije, s prestankom rata tradicionalno tetoviranje nastavila da praktikuje na turistima koji posećuju Buskalan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Apo Whang-od (@apowhangod)

U aprilu 2023. godine, 106-godišnja Vhang-od se pojavila na naslovnoj strani "Vogue-a", što ju je učinilo najstarijom osobom koja je ikada bila na naslovnoj strani čuvenog časopisa.

(Blic)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading