automobili
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tesla povlači više od dva miliona automobila nakon što je američki regulator utvrdio da je njegov sistem pomoći vozaču, Autopilot, delimično neispravan, prenosi Bi-Bi-Si. Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima već dve godine istražuje saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali automobili Tesla.

Neki od udesa koji su se dogodili na autoputevima, dok su vozači koristili opciju autopilota, imali su fatalni ishod. Opoziv utiče na skoro sve Tesle prodate u SAD otkako je funkcija Autopilot lansirana 2015. Kompanija je najavila ažuriranje softvera razvijenog za samovozeće automobile kako bi se rešio problem koji je izazvao nekoliko saobraćajnih nesreća.

Opcija autopilota može automatski da upravlja, ubrzava i koči, ali je sistem pomoći vozaču i ne može potpuno samostalno da kontroliše automobil.

Nezavisni testovi su otkrili da je sistem, koji ima za cilj da spreči vozače da potpuno odustanu od kontrole nad autopilotom, lako prevariti, jer vozači budu uhvaćeni kako voze pijani ili čak sede na zadnjem sedištu.
 

Oglaso se Tesla

U okviru onoga što je nazvala „opsežnom“ dvogodišnjom istragom, NHTSA je pregledala 956 nesreća koje su u početku navodno uključivale autopilot. „Automatizovana tehnologija ima veliki potencijal da poboljša bezbednost, ali samo ako se primenjuje odgovorno“, napisala je NHTSA, dodajući da će nastaviti da prati softver nakon što bude ažuriran.

Kao rezultat istrage, Tesla je objavio ovaj opoziv i priznao da sistem kontrole „možda nije dovoljan da spreče zloupotrebu vozača“. Kompanija je na svom sajtu objavila da opciju autopilota ne treba koristiti za samostalnu vožnju automobila, da je dizajnirana da pomogne vozačima, ali da moraju biti spremni da intervenišu u svakom trenutku.
 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading