automobil
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock


Samo vozači razumeju koliko je teško sprečiti zamagljivanje vetrobranskog stakla. Kako temperature padaju, vlaga u vašem automobilu će se verovatno odmah pretvoriti u kondenzaciju, piše LADbible.

Dok je zamagljeno vetrobransko staklo nesumnjivo dosadno, lako može postati opasno ako počne da vam otežava vid. Društvene mreže i mediji puni su trikova za brzo odmagljivanje. Međutim, stručnjaci su sada otkrili jednu stvar koju apsolutno ne bi trebalo da radite. Tim u Eden Tires & Maintenance otkrio je da vozači često zagorčavaju svoje živote pokušavajući da očiste svoja šoferšajbna.

Ali su ih upozorili da ne pritiskaju dugme za recirkulaciju vazduha na instrument tabli vozila tokom zimskih meseci. Ovo dugme funkcioniše tako što kontroliše protok vazduha unutar HVAC (grejanja, ventilacije i klimatizacije) sistema automobila. Dugme funkcioniše tako što cirkuliše vazduh unutar vozila, umesto da uvlači svež vazduh spolja, i ima sličicu koja prikazuje obris automobila sa horizontalnom strelicom u obliku slova "U" unutar njega.

Zimi čini više štete nego koristi Stručnjaci sa sedištem u Derbiju objasnili su za američki Tajms post da ovo zimsko dugme zapravo može da napravi više štete nego koristi.

"Uopšteno govoreći, kada je napolju hladno, uverite se da je dugme za recirkulaciju isključeno. Najbolje je da ga koristite po toplom vremenu u kombinaciji sa klima uređajem. U hladnijem vremenu to ne čini mnogo dobro, a može čak i da bude štetno, " Rekli su. Stručnjaci takođe tvrde da podrazumevani režim „Svež vazduh“ funkcioniše tako što izbacuje vazduh kroz grejač, što zauzvrat može imati štetan uticaj na prednji ekran. Dakle, ako držite ovo dugme isključenim, manje je verovatno da će se vlažan i hladan vazduh kondenzovati i zamutiti vaš vid.

Štaviše, tim je takođe otkrio da pritiskanje ovog dugmeta može ugroziti vaše zdravlje. Oni su rekli da bi povećana vlažnost zbog korišćenja recirkulisanog vazduha mogla da izazove zagušljivost u kabini automobila. To može dovesti do pospanosti vozača i ugroziti njihovu bezbednost.

Umesto toga, preporučili su da isključite dugme i pustite automobil da uvuče vazduh spolja kroz jezgro grejača. Ovo ne samo da će zagrejati vetrobransko staklo, već će ga i odvlažiti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading