puž
Foto: Alo/Shutterstock

Džinovski afrički puževi, dugi i do 20 centimetara, sve su češći kućni ljubimci u evropskim domaćinstvima, ali švajcarski univerzitet upozorava da to nije dobra ideja.

Ove životinje mogle bi da budu opasne po ljude jer mogu da prenesu plućne gliste koji se izlegu u plućima pacova, što može rezultirati razvojem meningitisa kod ljudi, objavio je tim naučnika sa Univerziteta u Lozani u naučnom časopisu Parasites & Vectors.

Oni dodaju da otprilike dve trećine od najmanje 36 poznatih patogena u puževima može zaraziti ljude. Popularne vrste u evropskim terarijumima su afrički džinovski puž (Lissachatina fulica) i azijski ahatni puž (Achatina achatina). „Društvene mreže su pune fotografija ponosnih vlasnika koji stavljaju puževe na kožu ili čak u usta“, rekla je zoolog Kleo Bertelsmajer sa Instituta za ekologiju i evoluciju Biološko-medicinskog fakulteta u Lozani.

Ona je rekla da ljudi veruju da je puževa sluz dobra za kožu, ali može biti opasna zbog prenošenja patogena. Bertelsmajer i njene kolege su, nakon analize brojnih fotografija objavljenih na društvenim mrežama, otkrile da se džinovski puževi drže u domaćinstvima kao kućni ljubimci.

Upozoravaju da mnogi od njih nisu svesni rizika „kome izlažu sebe i svoju decu kada ih, na primer, stave na lice“, rekao je koautor studije Žerom Žipet. Istraživači upozoravaju da ako se trgovina kućnim ljubimcima poveća, "biće više mogućnosti za unošenje i širenje štetnih patogena na ljude i druge životinje".

Ahatni puževi su proždrljivi i brzo se razmnožavaju. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) uvrstila ih je na listu opasnih invazivnih vrsta i svrstala u kategoriju štetočina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading