oblak
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

"Tajm leps" video prikazuje zapanjujući oblak koji se kreće nebom u južnom Brazilu. Dramatični video snimljen je u gradu Casijas do Sul u subotu ujutro. Na njemu se vidi ogroman oblak koji pokriva zgrade, prenose mediji. To je takozvani oblak "shelf" - vrsta oblaka arkusa.

oblak

Foto: Printscreen

 

"Normalno nastaju kada je na tlu visoka temperatura i naiđe na sloj hladnijeg vazduha. Pogoduju im i jaki vetrovi koji deluju u prvim slojevima atmosfere",  objašnjava meteorolog Alana Gabrijele.

Ona kaže da ovi oblaci nastaju kada je velika nestabilnost. Topli vazduh se uzdiže iznad sloja hladnijeg vazduha i oblak se brzo kondenzuje – stvarajući efekat koji je podjednako lep koliko i zastrašujući.

oblak

Foto: Printscreen

 

"Veoma je jezivo, ali i lepo", rekla je Alana medijima. Obimno formiranje oblaka u vidu talasa često prethodi oluji i izaziva jake udare vetra.

Na snimku se tačno vidi kako vetar počinje snažno da duva, dok nevreme zahvata grad.

oblak

Foto: Printscreen

 

Arkus, ili „shelf” oblak, nastaje unutar kumulonimbusa, olujnog oblaka, zahvaljujući snažnoj silaznoj struji koja ga poput moćnog vodopada izvija prema površini, dovodeći olujne, često razorne vetrove na svoju ivicu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading