severni pol
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U stratosferi iznad Severnog pola formira se novi polarni vrtlog, koji ubrzano jača i nastaviće da jača sa dolaskom zime. Kako objašnjava portal Severe Veather Europe, polarni vrtlog je dugo uticao na zimsko vreme u SAD, Kanadi i Evropi, posebno ako počne da se urušava.

Severe Veather Europe navodi da polarni vrtlog odražava snagu stratosferske polarne cirkulacije. Za zimsko vreme bitno je da li je jako ili slabo, jer stvara sasvim drugačiji vremenski ishod na površini. Kako se približavamo jeseni, polarni regioni počinju da se hlade jer manje sunčeve energije stiže do Severnog pola.

Ali iako temperature padaju u polarnim regionima, atmosfera na jugu je i dalje relativno topla. Dakle, postoji temperaturna razlika između polarnog i suptropskog regiona, pa počinje da se razvija velika ciklonalna cirkulacija niskog pritiska širom severne hemisfere. Proteže se od površinskih slojeva visoko u atmosferu. Ovo je poznato kao polarni vrtlog.

Polarni vrtlog se ponaša kao veoma veliki ciklon, koji pokriva severnu hemisferu od Severnog pola do nižih geografskih širina. Prisutan je na svim atmosferskim nivoima, od temelja, ali može imati različite oblike na različitim visinama. Polarni vrtlog nije samo jedna zimska oluja ili hladnoća koja se kreće. To je velika ciklonalna oblast koja se okreće preko cele severne hemisfere i može značiti razliku između veoma hladne i snežne zime i tople i suve zime.

Jak polarni vrtlog obično znači jaku polarnu cirkulaciju. Ovo obično zadržava hladniji vazduh u polarnim regionima, stvarajući blaže uslove za većinu Sjedinjenih Država i Evrope.

U ovim uslovima zima može biti generalno toplija od proseka.

Zahlađenje iznad Severnog pola je već počelo. Stratosfersko hlađenje obično počinje u avgustu i snažno se povećava tokom septembra i oktobra. Najhladniji period stratosfera dostiže u novembru i decembru, kada je polarni vrtlog obično najjači. Kako postaje hladnije, polarni vrtlog može da postane jači, a Severe Veather Europe ističe da se to dešava jer se „hrani“ razlikom u temperaturi i pritisku između polarnih i južnih regiona severne hemisfere.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading