lice
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Iako su lekari opšte prakse i dermatolozi izdali bezbroj upozorenja o tome kako izlaganje suncu može oštetiti vašu kožu, teško je zamisliti kako bi to zapravo moglo izgledati.

Međutim, fotografije vozača kamiona, čija je desna strana bila stalno okrenuta suncu skoro tri decenije, otkrivaju koliko UV zraci mogu da izazovu pustoš na vašem licu. Objavljen u časopisu Nev England Journal of Medicine, portret prikazuje 69-godišnjeg muškarca koji je proveo 28 godina na putu, sa jednom stranom lica trajno izloženom suncu kroz prozor. Suncu izložena strana lica je gruba, duboko naborana i primetno tamnija, ali je koža na drugoj strani glatkija i podignuta.

lice

Foto: Youtube/Printscreen

 

Fotografija bi skoro mogla da prikaže transformaciju „pre i posle“ kada je podeljena na dva dela, a leva strana vozačevog lica nam omogućava da vidimo kako bi celo njegovo lice moglo da izgleda da je nosio kremu za sunčanje i štitio kožu od sunca.

UVA zrake je nemoguće izbeći jer oni čine 95 odsto UV zračenja koje dospeva do površine Zemlje. Iako se smatra da je ultraljubičasto B zračenje povezano sa razvojem raka kože, ultraljubičasto A zračenje takođe izaziva značajne mutacije DNK i toksičnost, što dovodi do razvoja raka kože, navodi se u publikaciji. Prema studiji, leva strana je pokazivala znake u skladu sa Favre-Racouchot sindromom fotooštećene kože, poznatom kao dermatohelioza.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading