PROVERITE NOVČANIKE I FIOKE Na ovim novčićima možete dobro zaraditi
Foto: Shutterstock

Mali je, neupadljiv i veoma vredan: novčić od 5 centi. Ako imate pravih novčića od 5 centi u novčaniku, možete ih prodati i zaraditi od njih!

Materijalna vrednost kovanice od 5 centi verovatno je ograničena s obzirom na njen prečnik od 21 milimetar, debljinu od 1,67 milimetara i težinu od 3,92 grama. Kao i novčići od 1 i 2 centa, napravljen je od čelika presvučenog bakrom.

Ograničeno izdanje čini kovanice od 5 centi vrednim Dakle, šta novčić od 5 centi čini tako vrednim? Ne izdaju se tako često, barem ne u malim zemljama poput Monaka ili Vatikana, gde je njihovo izdavanje ograničeno.


Dakle, ako imate novčiće iz navedenih zemalja, možete zaraditi malo bogatstvo od dilera ili kolekcionara, na primer prodajom kovanica na Ebai-u. Imajte na umu da što su novčići bolje očuvani, to više vrede. Osim toga, možete zaraditi više novca ako posedujete ceo set. Novčići na koje treba obratiti pažnju:

2011 Monako: ograničeno izdanje od 7000 komada

2002 Monako: ograničeno izdanje od 8.000 komada

2013 Monako: ograničeno izdanje od 10.000 komada

Vatikan 2002: ograničeno izdanje od 71.000 komada

Kovanice iz Monaka vrede i do 75 evra, dok kovanice iz Vatikana vrede oko 40 evra po kompletu. Da biste prepoznali vredne kovanice od 5 centi, vredi pogledati poleđinu novčića.

Na pozadini je prikazano mesto i godina izdavanja kovanog novca. Ako sumnjate da posedujete vredan novčić, ali niste sigurni, pogledajte zvanični katalog novčića. Kataloge možete pronaći na mreži ili u bibliotekama. Pre nego što prodate jedan od svojih novčića putem online aukcija, trebalo bi da proverite njihovu autentičnost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading