DANAS JE NEDELJA MIRONOSICE Na trpezi treba imati 2 jela, a od ovoga zavisi kakvo će biti leto
Foto: Youtube/Printscreen

Treću vaskršnju sedmicu vernici slave kao nedelju svetih žena mironosica, kao i Josifa i Nikodima, koji su bili tajni učenici Hristovi

Dan žena mironosica obeležava se treće nedelje po Uskrsu. U pravoslavnim crkvenim kalendarima ovo je datum odavanja počasti sećanju na žene mironosice koje su došle posle Hristovog raspeća u pećinu sa njegovim telom i donele smirnu i mirise. Među njima su bile Marija Magdalena, Saloma, Jovana, Marija Kleopova, Marta i Marija, Suzana i drugi.

Praznik je posvećen ženama koje su promenile svoj život i posvetile ga Isusu Hristu kao Učitelju. Pratile su ga svuda. U vreme kada najbliži učenici iz straha i očaja nisu znali šta dalje, žene nisu napustile Sina Božijeg nakon što su ga uhvatili. Krhki i bespomoćni, hrabro su stajali na krstu. Stražari ih nisu mogli oterati. Žene su podelile s Isusom njegov bol i patnju. Podržavali su Majku Božiju. Pratile telo Isusovo do groba.

Žene su prvo došle do grobau mraku, da stvore ritualno pomazanje NJegovog Tela mirom (aromatičnim uljem) i mirisima, po tadašnjem običaju. One su prve svedočile čudesnom Vaskrsenju. Zbog toga su nazvane mironosicama.

Verovanja i običaji

Ovo je dan koji donosi mir ovom svetu. Na ovaj praznik sećaju se i Eve, prvogrešnice, i Majke Božije, koja je podarila velike blagoslove. Uoči Dana žena mironosica, žene se dogovaraju ko će slaviti praznik i sakupljati hranu. Glavna jela gozbe su kajgana i piletina. Na gozbi su prisutne samo žene.

Muškarcima je zabranjeno da učestvuju čak i u pripremama za proslavu (rezanje piletine i sl.). Praznik je posvećen ženama i prate ga različiti obredi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading