DA LI STE ZNALI? Evo zašto nekad vidimo Mesec na nebu i tokom dana
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mesec i zvezde su uvek na nebu, ali svi znamo da ne možemo uvek da ih vidimo. Ali ponekad, tokom dana, možemo da vidimo i Sunce i Mesec u isto vreme.

Mesec ne sija zbog svoje svetlosti, već zato što se sunčevi zraci odbijaju od njegovu površinu.

„Sunčeva svetlost je toliko jaka tokom dana da na neki način prigušuje svetlost meseca i zvezda“, objašnjava astrofizičar Čejen Polijus.

Kada je Mesec mlad, nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana Meseca koja je osvetljena Suncem okrenuta je od naše planete.

To znači da je Mesec još gore, ali ne možemo da ga vidimo tokom dana, jer se sva sunčeva svetlost reflektuje od nas.

Možda će vam pomoći ako zamislite Sunce kao veliku sijalicu i Mesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima ne možemo da vidimo sijalicu, ali možemo da vidimo svetlost zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. Ovo se dešava kada vidimo Mesec tokom noći.

Ne možemo direktno da vidimo Sunce jer nam Zemlja blokira pogled na njega, ali svetlost se odbija od Meseca. Postoje situacije u kojima možemo da vidimo i sijalicu i ogledalo, a upravo to se dešava kada vidimo Mesec tokom dana.

Kako Mesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvetljene površine. Zbog toga ponekad vidimo Mesec kao mlad mesec ili svetlu polovinu. Što je Mesec udaljeniji od Sunca i vidljiv iznad horizonta, to ga je lakše uočiti tokom dana.

„Mesec je najlakše videti tokom dana kada je u prvoj i poslednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo da vidimo polovinu osvetljene strane Meseca dok je sunce još gore“, kaže Polijus.

Na polovini svoje orbite, Mesec je „iza“ Zemlje u odnosu na Sunce, a celu njegovu površinu možemo videti kao pun Mesec.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading