Lakše prevaziđite izazove: Kako da nagovorite partnera da krenete na bračno savetovanje?
Foto: Shutterstock

Svakodnevne obaveze oko kuće i dece, stres na poslu, plaćanje kredita i sveukupan nedostatak vremena za sve što biste želeli, neminovno uzimaju svoj danak. Čak i ako vi sami delujete prilično stabilno, moglo bi se dogoditi da je vaš suprug taj koji se ne snalazi baš najbolje.

Ako sami niste u stanju da mu pomognete, sledeći logičan korak je odlazak na terapiju za parove. Međutim, kada nakon raskida veze sami potražite pomoć terapeuta, to je mnogo drugačije nego kada morate to nekom da predložite, odnosno kada sa suprugom želite da krenete na terapiju za parove. Ako ovo zvuči kao situacija u kojoj ste trenutno, ovi saveti vam mogu biti korisni. Uz pomoć njih ćete nenametljivo navesti svog supruga da krene s vama na terapiju i spase vaš brak.

Dobrobit porodice

Ako imate decu, sasvim je u redu da pristupite ovoj temi s rečima „mislim da bi trebalo da odemo na terapiju zbog dece“. Prema rečima stručnjaka, ovakav pristup može zaista da bude efikasan, jer je dobrobit dece jedan od najjačih motivatora. Osim toga, zapravo je i tačno da želite prvenstveno zbog njih da radite na tome da poboljšate svoj brak.

Ne osuđujte

Najbrži put da udaljite svog supruga od odlaska na terapiju je da pokažete defanzivno ponašanje. Budući da se vrlo verovatno osećate frustrirano zbog situacije u svom braku, lako biste mogli postati negativni i početi da osuđujete ponašanje vašeg supruga. Nepotrebno je reći da bilo kakav zahtev upućen vašem suprugu, koji ima negativan karakter ne može da bude uspešan.

Budite iskreni

Znate sigurno i sami da uvredama nećete ubediti svog supruga da krene na terapiju sa vama. Kada dobijete potrebu da sa njim razgovarate o ovoj temi, trudite se da ne zvučite kao psiholog koji postavlja dijagnozu. Umesto toga recite mu iskreno da mislite da bi terapija mogla da vam pomogne da ponovo pronađete jedno drugo.

Bez ultimatuma

Pretnje i ultimatumi mogu imati mnogo oblika, ali je svaki od njih vrlo loša ideja. Kada želite da navedete svog supruga da krene na terapiju sa vama trebalo bi da izbegavate rečenice poput „ako ne kreneš samnom na terapiju, ja sam završila sa ovim brakom“. Čak i da vaš suprug pod pretnjom da ćete ga ostaviti krene na terapiju, u celoj priči će nedostajati njegova iskrena namera da popravi vaš brak na taj način.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading