Istraživanja otkrila: Deca inteligenciju nasleđuju od majke
Foto: Youtube/Printscreen

Žene imaju XX hromozom, a muškarci XY hromozom. Hromozom je kao hard drajv, koji živi u našim ćelijama. On prenosi naše gene do našeg potomstva.

Prema ovoj studiji, naša inteligencija dolazi direktno iz onih zaista važnih X hromozoma, a pošto naše majke imaju dva takva, dvostruko je verovatnije da naša inteligencija dolazi sa majčinske strane.

Ista studija sugeriše da XY hromozomi doprinose fizičkom aspektu vaše dece.

Ipak, svi ovi testovi su rađeni na miševima, ali postoji prilično velika šansa da su ove informacije tačne i za ljude.

Prema "Psichology Spot"-u, "Oni sa dodatnom dozom majčinih gena, razvili su veću glavu i mozak, ali su imali mala tela. Nasuprot tome, oni sa dodatnom dozom očevih gena, imali su mali mozak i veća tela.

Ali nije samo nauka ono što nas čini genijima:

- Važnost emocionalnog odnosa za razvoj mozga, pokazali su istraživači sa Univerziteta u Vašingtonu, koji su po prvi put otkrili da su sigurna veza i ljubav majke, presudne za rast nekih delova mozga. 

Ovi istraživači su sedam godina analizirali način na koji majke imaju odnos sa svojom decom i otkrili da, kada ih deca emocionalno podržavaju i kada se adekvatno zadovoljavaju njihove intelektualne i emocionalne potrebe, sa 13 godina hipokampus dece je bio 10 odsto veći od hipokampusa dece onih majki koje su bile emocionalno udaljene.

Vredi napomenuti da je hipokampus područje mozga povezano sa pamćenjem, učenjem i odgovorom na stres -  navodi se u "Psychology Spot".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading