SUTRA SLAVIMO BOGOJAVLJENJE, JEDAN OD NAJMOĆNIJIH DANA U ponoć pogledajte u nebo, a ujutro iz crkve uzmite jednu stvar
Foto: Shutterstock

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordan.        

Prema predanju u bogojavljenskoj noći se otvorilo nebo i Sveti Duh je sišao u obliku golubice na Isusa Hrista i sa neba se čuo glas Boga:"Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji."

Bogojavljenje se slavi uvek 19. januara, uoči praznika posvećenog svetom Jovanu Krstitelju.

U narodu se praznikom Bogojavljenje završavaju nekršteni dani (12 dana posle Božića) kada nema krštavanja jer Isus Hrist još nije bio kršten. Zbog toga se ovaj praznik zove i Vodice ili Vodokršće.

Ta imena potiču od bogojavljenske vodice koja se tog dana u crkvi osveštava i deli narodu jer se veruje da ima čudotvornu moć.

Bogojavljenski običaji koje treba poštovati:

Bogojavljenska voda

U pravoslavnim hramovima širom zemlje slavi se Bogojavljenska vodica. Za nju se kaže da ima lekovita svojstva, a običaj je da vernici uzmu malo ove vode i ponesu je kući. Da bi bili zdravi tokom cele godine, njima treba da se umivaju. Takođe, trudnicama treba dati Bogojavljensku vodu, posebno onima koje su propustile termin ili ne mogu lako da se porode, da se naglo otvore (kao nebo) i rode zdravu decu.

Želja tačno u ponoć

Staro narodno verovanje kaže da se na Bogojavljensku noć, tačno u ponoć, nebo otvara, a srećnima koji to primete i zamisle želju u tom trenutku, sam Bog je ispuni. Takođe, treba da se setite sna koji ste sanjali u noći između 18. i 19. januara, jer oni predstavljaju poruku od Boga i svojevrsno predviđanje događaja koji slede.

Slobodne devojke mogu saznati za koga će se udati

Ako neudate devojke žele da se udaju, tokom ove noći mogu saznati ko će im biti mladoženja. Naime, u noći uoči Bogojavljenja trebalo bi da stave ogledalo pod jastuk i sanjaju čoveka koji im je suđen. U nekim krajevima postoji i verovanje koje je vezano za četiri lopte. Naime, neudate devojke treba da umese testo od brašna i vode, pa da od njega naprave četiri loptice i da u tri stave imena svojih simpatija. U četvrtom stavljaju samo prazan papir i sve bacaju u ključalu vodu, a prva loptica koja ispliva na površinu sadrži naziv nameravanog drobljenja. Ako se u lopti nađe prazan komad papira, devojka još nije upoznala svog potencijalnog muža.

Kupajte se u reci za zdravlje

Na Bogojavljenje, pred zoru, kupali su se u reci radi boljeg zdravlja, ali su ovaj obred mogli da obavljaju samo zdravi ljudi. Iz tog običaja nastala je trka za Bogojavljenski krst. Naime, Časni krst se baca u reku, a mladići, a često i devojke, takmiče se ko će prvi do njega doći. Onog ko prvi dopliva do njega, pratiće sreća cele godine.

Starije žene su gledale kakva će godina biti 

Starije žene u nekim krajevima na Bogojavljenje predviđaju kakva će biti godina. Naime, ako tog dana bude mraza i snega, veruje se da će godina biti plodna i obrnuto – vedro vreme znači sušnu godinu.

Prognoza vremena pepelom

Na Bogojavljenje treba izaći na vetar sa malo pepela u ruci. Zatim se pepeo pušta da bi se utvrdilo koji je vetar prešao, odnosno koji je vetar bio pobednik na Danu prelaza. Ako duva istočni vetar, godina će biti sušna, jugo predviđa kišnu godinu, a zapadni plodnu godinu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading