SLEDIĆETE SE KAD PROČITATE Ovo je poslednje upozorenje svetu jednog velikana
Foto: Printscreen

U svetu neće biti drugih emocija osim – straha, besa i želje za potčinjavanjem drugih. Neće biti odanosti, osim one – političkoj partiji… Ako hoćete da zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice – večno.

Malo je onih koji znaju ko je bio policajac, lučki radnik, revolucionar, borac za ljudska prava, novinar, ratni radio-izveštač Britanac Erik Artur Bler (1903-1950)… Možda vam Džordž Orvel zvuči poznatije? Šalu na stranu, u pitanju je isti čovek, jedan od najuticajnijih i najcitiranijih književnika poniklih na međi dva svetska rata.

Da, to je onaj čovek koji se nije libio da “oplete” po diktaturi novog doba i da s neviđenom lakoćom, u dahu iznese alegorijski roman “Životinjska farma” ili antitotalitarističku viziju budućnosti “1984.”. Nedovoljno razumljiv svojim savremenicima, kasnije je bio zabranjivan u zemljama “iza gvozdene zavese”.

Ko zna, možda su ga “mali ljudi” iz tih krajeva zato onoliko i voleli… Čovek je prokleto biće.

Možete da volite ili mrzite ovog siromašnog vizionara koji je davne 1903. rođen u Bengalu gde je njegov otac Ričard Vomsli Bler radio kao britanski državni činovnik.

Možete da verujete ili ne verujete u kritike koje je slagao o imperijalizmu i kolonijalizmu o kojem se informisao iz “prve ruke” radeći od 1922. do 1927. u Burmi kao policajac Britanske imperije.

Tek njegovo upozorenje svetu sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim!

Ističući da bi njegovo delo “1984.” bilo još delotvornije da ga nije pisao pod uticajem televizije, evo kako je izgledao Orvelov portret budućnosti:

“Moje delo “1984.” je odraz onoga ka čemu se svet kreće. U tom svetu neće biti drugih emocija osim – straha, besa i želje za potčinjavanjem drugih. Seksualni nagon će biti iskorenjen, a orgazam ukinut. Neće biti odanosti, osim one – političkoj partiji… Ako hoćete da zamislite budućnost, zamislite čizmu koja gazi ljudsko lice!- večno! Nemojte to da dozvolite. Od vas zavisi”!

Pogledajte Bi Bi Si-jevu dramu u kojoj je ekranizovano poslednje Orvelovo upozorenje svetu:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading