Ove ne treba da radite: Tri stvari koje nervraju mačku
Foto: Shutterstock

Proverite da li bi vaša mačka imala šta da vam kaže u sedam situacija.
Stručnjaci kažu da se potrudite da ih više ne činite.

Ostavljate je predugo samu

Mačke jesu nezavisnije od pasa ali to nikako ne znači da vole da su same. Dok ste na poslu one će najverovatnije dremati, ali potrudite se da im ostavite omiljene igračke na raspolaganju dok niste tu, sakrijte im granule i poslastice po kući pre nego krenete na posao kako bi se zabavljale, a po povratku s posla posvetite im pažnju, igrajte se i mazite. Ako je maci dosadno, ako je tužna ili pod stresom ispoljiće neželjena ponašanja poput uriniranja van posipa, grebaće i gristi nameštaj… Ako imate zahtevan posao razmislite o tome da u domu imate dve mace koje će jedna drugoj praviti društvo, ali kada ste tu – posvetite im pažnju. 

Ne dozvoljavate mezimici da oštri kandže

Grebanje nije bezobrazluk već mačja prirodna potreba da ostavi svoj miris u domu i da skrati i naoštri kandže. Ovo je takođe i svojevrsni vid vežbe istezanja koji je dobar za njihovo zdravlje. Naravno, nećete mački dozvoliti da grebe nameštaj, ali morate joj obezbediti grebalice.

Mačke ne vole da se grle i nose

To im jednostavno nije prirodno stanje pa se potrudite da ovo ne činite, i tome naučite mališane. Maca će rado sedeti u vašem krilu i maziti se kada želi, ali nemojte je sputavati i terati na nežnost kada joj nije do toga. Inače, ni psi ovo ne vole ali su naučili da nas tolerišu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading