ZBOG ČEGA PRINC FILIP JOŠ NIJE SAHRANJEN Isplivali snimci grobnice u kojoj će kraljica Elizabeta zauvek počivati
Foto: YOUTUBE/BRITISH PATHÉ Getty Images

Kada je princ Filip umro pre godinu i po dana, svet je obišla slika kraljice Elizabete Druge, kako sedi dalje od drugih u crkvi i gleda u njegov kovčeg. Danas će kraljica biti sahranjena na ceremoniji koja će trajati čitav dan, a mnogi ne znaju gde je trenutno telo njenog supruga.

Pet metara ispod poda Vestminsterske opatije, nalazi se grobnica u kojoj je i dalje telo princa Filipa, a u nju će danas biti spušten i kovčeg kraljice Elizabete druge.

Britanski mediji do detalja su opisali ovu proceduru i razlog zbog kojeg princ još uvek nije sahranjen tamo gde će zauvek počivati.

ZBOG ČEGA PRINC FILIP JOŠ NIJE SAHRANJEN Isplivali snimci grobnice u kojoj će kraljica Elizabeta zauvek počivati

Foto: YOUTUBE/BRITISH PATHÉ Getty Images

 

Kada se sahrana kraljice Elizabete Druge bude privela kraju, njen kovčeg će biti spušten u grobnicu koja je od očiju javnosti skrivena crno-belim pločama na podu. Do grobnice se ipak može doći, i to stepenicama koje se nalazi iza oltara, a kojima pristup javnosti nije dozvoljen. 

Kraljica je nakon Filipove smrti uglavnom boravila u zamku Vindzor kako bi bila bliže suprugu, i mogla je da obilazi njegov kovčeg u grobnici.

Ali danas će oba kovčega biti izmeštena i sahranjena u kapeli Svetog Đorđa. Kraljica i princ, koji su bili zajedno 73 godine, konačno će počivati zajedno kraj kapele izgrađene još u 16. veku. U njoj se takođe nalazi grobnica u kojoj su trenutno tela 25 monarha i članova njihovih porodica.

U njoj ima mesta za ukupno 64 kovčega, sa svake strane, a 12 mesta u samom centru predviđeno je za kraljeve i kraljice. Sama kraljica Elizabeta naručila je izgradnju ove grobnice kada joj je 1962. godine preminuo otac, kralj Džordž Šesti, a ona stupila na presto. Ovom delu sahrane neće prisustvovati javnost niti kamere, već samo članovi kraljevske porodice.

Pogledajte kako izgleda iznutra, ovo je bila retka prilika kada su kamere mogle da snime unutrašnjost

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading