KELTI NIKADA NISU NAPUSTILI OVE PROSTORE - Asteriks i Obeliks u Srbiji!
Balkan Trip

Ovaj narod bio je vrlo ratoboran, ali je uprkos tome imao jako razvijenu kulturu, počev od toga da im je oružje, zbog svojih brojnih ukrasa, izgledalo kao umetničko delo.

Dan danas je njihova istorija i kultura inspirativna mnogim umetnicima, pa tako svi znaju za dva omiljena fiktivna lika, upravo pripadnika keltskog plemena - Asteriksa i Obeliksa.

Verovali ili ne, postoji mogućnost da ih sretnete, ni manje ni više, nego u Srbiji - u Inđiji gde postoji njihovo selo.

Kada je ovo čuo Boško Kozarski, autor Balkan Tripove emisije "Kulturista" morao je da ode do ovog neverovatnog sela i upozna se bolje sa istorijom i kulturom ovog plemena o kom se ni danas ne zna baš previše detalja. Čim je došao do Keltskog sela u Inđiji gotovo kao da je prošao kroz neki vremenski portal. U ovom interaktivnom edukativnom naselju, repliciran je do najsitnijih detalja svaki deo keltskog života. Kuće su napravljene od drveta i blata i ušuškane su ispod autentične visoke ograde.

"Ko su, zapravo, Kelti i otkud oni na ovim prostorima?" Interesovalo je Boška.

Njegov vodič kroz ovo interesantno selo, Brida, mu je odgovorila: "Kelti su narod koji je živeo na ovim prostorima od 4. veka p.n.e. pa sve do 1. veka n.e. Izvršena je asimilacija kad su došli Rimljani, nisu nestali nego su preuzeli kulture naroda koji su dolazili na ove prostore. Oni žive i kroz nas."

Ovde ćete naći i zanatske radionice, muzej sa originalnim keltskim eksponatima kao i razne aktivnosti poput streličarstva. U svemu ovome se, naravno, okušao i Kulturista i bio je apsolutno oduševljen. Pravio je keltski hleb, istetovirao njihov ismbol na ruci, latio se luka i strele, video kako izgleda druidska molitva, a probao je i jedinstveni keltski paprikaš.

KELTI NIKADA NISU NAPUSTILI OVE PROSTORE - Asteriks i Obeliks u Srbiji!

Balkan Trip

 

"Narod koji ima sopstveno pismo je ostavio mnoge pisane tragove, međutim kod Kelta to nije slučaj. Umesto po papirima, oni su svoje pismo ispisivali po koži", objasnio je Boško keltske simbole - rune.

"Tetovirali su se runama. Verovali su u simbole. Često su ratovali tako što su po sebi imali samo iscrtane rune. Crtali su ih i po licu i to je predstavljalo njihovu sudbinu koju su samo druidi mogli da pročitaju", pojasnila je Brida.

Kako je celokupno iskustvo izgledalo pogledajte OVDE.

Asteriks i Obeliks su zbog borbe s Rimljanima izostali sa snimanja, ali to nije manjkalo uzbudljivom utisku koji ova epizoda ostavlja.

Ukoliko vam se ovo dopalo, sigurni smo da će vam se dopasti brojni ovakvi sadržaji kakvih ima pregršt samo na Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading