Planina Roraima plutajuće ostrvo obavijeno misterijom: Turiste obavije strahom, a ko ode ka vrhu ne vrati se nikad!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Čak i za najiskusnije istraživače, planina Roraima, planina visoka oko 1.300 stopa, smeštena na mestu gde se Brazil, Venecuela i Gvajana spajaju, mogla bi da se pokaže kao iskustvo koje prevazilazi tipično.

Nacionalni park Mount Roraima , poznat i kao „plutajuće ostrvo Venecuela“, razlikuje se od uobičajene planinarske staze ili čak od uobičajene planine. Njegova udaljena lokacija, pomešana sa misterioznim vazduhom netaknute teritorije i autohtonog folklora, čini je avanturom koja obećava mnogo više od onoga za šta su se mnogi pogađali.

Istorija planine Roraima

Pre nego što su evropski konkvistadori stigli u Južnu Ameriku, starosedelačko stanovništvo poštovalo je planinu Roraima kao regionalni simbol , nazivajući je "Akis Mundi", drvetom na kojem raste sve voće i povrće na svetu. Bilo je to mirno i tiho mesto, zaštićeno narodom Macuki.

Međutim, vremenom je dolazak stranaca u potragu za El Doradom i pejzažima natopljenim zlatom značio da čistoća planine Roraima neće zauvek ostati netaknuta.

Kasnije je dolazak rudara označio promenu u okruženju planine Roraima, jer su alkohol, nasilje, prostitucija i venerične bolesti zarazili to područje. Creva za vodu pod visokim pritiskom preplavila su zemlju u potrazi za ostacima vode ostavljenim blagom, što je uzgajalo bolest. Macuki su mislili da će moći mirno koegzistirati i raditi zajedno sa rudarima, ali ispostavilo se da to nije slučaj.

Trend se nastavio i do danas.

Planina Roraima plutajuće ostrvo obavijeno misterijom: Turiste obavije strahom, a ko ode ka vrhu ne vrati se nikad!

Foto: Shutterstock

 

Brazilska vlada nastojala je da izgradi brane, puteve i formira opštinsku vladu nad teritorijom, tvrdeći da su oni u regionu želeli istu infrastrukturu kao i ostatak zemlje. Međutim, Macuki su se zalagali za promene, blokirajući izgradnju i ometajući razvoj tamo gde je to bilo moguće.

Za sada je projekat brane napušten, a guverner je kao primarni razlog za njegovo ostavljanje naveo troškove dolaska do udaljene lokacije, a ne otpor Macukija.

Drevne indijske legende

Mnogo pre nego što su turisti popeli planinu Roraima, drevni Indijanci koji su živeli tamo videli su je sa posebnim mitskim značajem. Indijanci Pemoni su to videli kao sastavni deo svetske istorije . Veliko drvo koje je rodilo sve plodove i useve „oborio je jedan od njihovih predaka, drvo se srušilo na zemlju, pokrenuvši strašnu poplavu“.

Prema mitu, planina Roraima je preostalo deblo nakon poplave, a reke koje u njoj teku su teritorija tih naroda. Pemon je takođe verovao da se svako ko se popne na vrh tepuisa neće vratiti živ.

Do danas, starosedelački narod koji živi u blizini planine Roraima odaje poštovanje ovoj velikoj planini i njenoj istoriji.

NLO viđenja

Planina Roraima plutajuće ostrvo obavijeno misterijom: Turiste obavije strahom, a ko ode ka vrhu ne vrati se nikad!

Foto: Shutterstock

 

Drevni Indijanci iz tog područja nisu jedini koji veruju u moć i misteriju planine Roraima.

Pored intrigantnog biljnog života i legendi oko planine Roraima, takođe je poznat po visokoj učestalosti viđenja NLO-a u blizini i na vrhu visoravni. Turisti su prijavili da su videli čudna vrtložna svetla koja lebde iznad ili između planine Roraima i Kukenaama.

Regija Gran Sabana zaista je žarište za viđenja NLO-a, a neke mistične turističke kompanije pojavljuju se u tom području obećavajući da će turistima pokazati paranormalnu stranu planine Roraima.

Koliko god to izgledalo znatiželjno, ovo nije sasvim neobično. Čini se da drevna nalazišta širom sveta privlače viđenja NLO-a, od kanjona Čako, Novi Meksiko , do drevnog Egipta.

Ostale misterije

Većina ljudi koji se usude skalirati na planinu Roraima kažu da imaju nekakva neobična iskustva, bilo da su to osećanja ili stvari koje osećaju dok istražuju to područje.

Neki turisti prijavljuju da doživljavaju izmenjena stanja ili intenzivna osećanja sanjarenja, promiskuiteta ili bizarnih snova koji uključuju vanzemaljce, što bi neki mogli smatrati položajem u visokoenergetskoj zoni, sličnoj Stonhendžu ili Bermudskom trouglu.

Čini se da su čak i neki skeptici uvereni u moć planine Roraima nakon što su je istražili.

Za one koji su spremni da prevaziđu tipičnu avanturu planinarenja udaljenim planinama, planina Roraima nudi mnogo toga za istraživanje.

Od svoje duboko ukorenjene domorodačke kulture i mitova do flore i faune, neokaljane savremenim ljudskim uništenjem, do mitova i legendi, i današnjih izveštaja o neobičnim aktivnostima na vrhu velike zaravni, planina Roraima ostavlja svojim istraživačima više pitanja nego što daje odgovora.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading