Želite da predstojeći vikend provedete u prirodi? Ovo su najbolja mesta za izlet u Srbiji
Foto: ALO/Nenad Vujanović

Foto: ALO/Nenad Vujanović

 

Potrebno vam je da se udaljite od svakodnevnih obaveza i stresa, te da slobodne trenutke utrošite na duhovni mir i fizičko opuštanje. Srbija je zemlja koja vam nudi pregršta destinacija savršenih za izlet ili kraći opuštajući vikend odmor. Planine, jezera, rezervati prirode, gradovi, sela - mesta su koja poseduju izuzetno razvijenu turističku ponudu, koja će pružiti izuzetno kvalitetne trenutke odmora i opuštanja. U nastavku smo izdvojili određen broj destinacija koje su po našem mišljenju najbolji izbor kada su u pitanju kratki odmori ili izleti u Srbiji .

Izlet u okolini Beograda

Veliki broj Beograđana željno očekuje vikend kako bi se u potpunosti udaljio od gradske buke, žurbe, stresa i ugrabio malo mira koji će ga pripremiti za nedeljne obaveze i napore. Okolina Beograda je izuzetno bogata mestima koja pružaju sve što vam je potrebno, a ne zahtevaju duga i zamorna putovanja. Ukoliko na svoje izlete krećete iz glavnog grada, naši predlozi su:

Bojčinska šuma - izletište koje je smešteno na 30 kilometara od glavnog grada predstavlja pravu oazu svežeg vazduha, zelenila i vrlo zanimljivih sadržaja. Bojčinska šuma je smeštena u opštini Surčin, između naselja Boljevac i Progar. U njen okvir spada i Obedska bara, te svoj izlet možete upotpuniti i predivnim atrakcijama ovog prirodnog rezervata. Osim odličnog položaja i okolnih atrakcija, Bojčinska šuma će vas oduševiti i širokim, uređenim šumskim prostorima namenjenim za odmor i šetnju, te izuzetnim kompleksom Bojčinska koleba, koji služi ukusna tradicionalna srpska jela. Osim toga, leto u Bojčinskoj šumi svake godine je ispunjeno sadržajima Letnje pozorinice, koja se postavlja u šumi i na kojoj se održavaju koncerti svih muzičkih žanrova.

Kosmaj - na 50 kilometara od Beograda se nalazi jedna od najlepših planina u Srbiji, destinacija idealna za jednodnevno uživanje i odmor u prirodi. Kosmaj predstavlja nisku planinu, poznatu po bujnoj vegetaciji, koja je zaslužna za ime planine: cos na keltskom znači šuma. Osim predivnih pejzaža, planina osvaja i oduševljava i svojim kulturno-istorijskim spomenicima i mestima za odmor.

Kada je reč o spomenicima, najveće obeležje i simbol planine je spomenik posvećen palim borcima Kosmajskog odreda. Spomenik dostiže 30 metara visine, a do njega vode uređene šumske staze. Takođe, na planini se nalaze i dva predivna manastira, skrivena među bujnim rastinjem. Prvi je Pavlovac, podignut u 15. veku od strane despota Stefana Lazarevića. Ispred njega vijuga planinski potok, a njegovo okruženje čine velike krošnje stoletnog drveća. Drugi je Tresije, koji je podigao Dragutin Nemanjić početkom 14. veka. U njegovoj porti je posađen predivan ružičnjak, koji krasi predivnu građevinu. Osim spomenika, ne propustite da posetiti i kosmajski vidikovac - mesto sa kojeg se vide sve lepote Šumadije i na kome možete stvoriti predivne fotografije.

Divčibare izlet

Želite da predstojeći vikend provedete u prirodi? Ovo su najbolja mesta za izlet u Srbiji

Foto: Wikipedia

 

Divčibare je jedna od planina u Srbiji koja je savršena za kratke vikend odmore ili jednodnevne izlete. Nalazi se na 40 kilometara od Valjeva i oko 100 od Beograda, a pripada opštini Valjevo. Divčibare je destinacija čija je najvažnija i najlepša karakteristika predivna priroda i široke planinske staze savršene za šetnju i odmor na svežem vazduhu. Osim navedenog, oduševiće vas i centar planine, u kome se nalazi crkva Svetog Pantelejmona i veliko dečje igralište sa raznovrsnim spravama i veštačkom stenom za penjanje. Nešto dalje od centra se nalazi rezervat Čalačka greda - visoravan koja je čuvena po vidikovcima smeštenim na Kružnoj stazi vrhova Divčibara. Najpoznatiji vidikovci su: Paljba, Golubac, Ljuti krš i svakako Crni vrh. Osim sadržaja na planini, ono što Divčibare čini savršenim izborom za kratke odmore jeste vrlo zanimljiva okolina. Blizina Valjeva vam omogućava da uživate u sadržajima grada i posetite njegove prelepe manastire. Sa druge strane planine se nalazi čuvena Banja Vrujci, koja pruža veliki broj bazena i omogućava da se rahladite i uživate tokom vrelih letnjih dana.

Osim navedenih prirodnih lepota, turistički razvoj planine koji je u poslednje vreme sve veći i veći i utiče na stvaranje novih objekata i atrakcija, koji su tu da ispune vaše odmore. Tako se širom planine možete opustiti u nekom od restorana, koji nude odličnu ponudu jela i pića po vrlo pristupačnim cenama. Naša preporuka su restorani: Beli bor, Mesko Vajat, DivčiBar. Ukoliko ste odlučili da se duže zadržite na Divčibarama, sigurno je da će vam široka ponuda raznovrsnih smeštajnih jedinica pružiti savršen ugođaj. Divčibare smeštaj je kategorija koja se sastoji od apartmana, hotela i drvenih brvnara. Izaberite objekat koji najviše odgovara vašim željama i mogućnostima i prepustite se savršenom vikendom odmoru.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam olakšamo izbor destinacije za izlet. Ostalo je još mnogo nepomenutih mesta i prostora savršenih za kratkotrajno opuštenje i beg od svakodnevice. Turistička ponuda Srbije će u potpunosti uspeti da vam obezbedi potrebnu dozu hedonizma, odmora, uživanja i opuštanja. Zato, ne gubite slobodne dane na istim mestima. Krenite u avanturu kroz Srbiju i dozvolite joj da vas oduševi svojim prirodnim lepotama i raznovrsnim sadržajima.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading