ŠOKANTNO Zašto statua sa maskom na licu je uklesana u srednjovekovnu katedralu?
St Albans Cathedral

St Albans Cathedral

 

Radovi na restauraciji svetišta Svetog Amfibala započeli su pre pandemije COVID-19, 2019. godine.

Istorijska katedrala u Ujedinjenom Kraljevstvu nedavno je obnovila svetilište iz 14. veka sa ažuriranjem koje priznaje pandemiju COVID-19 : izrezbarena maska koja pokriva kameno lice.

Katedrala Sv. Amfibal u Engleskoj je najstarije britansko mesto neprekidnog hrišćanskog bogosluženja. Izgradnja je započeta krajem 11. veka na mestu sahrane hrišćanskog mučenika Amfibala, prvog britanskog sveca, a završena je 1115. godine.

Pored popravke i obnove oštećenih delova svetišta, kamenoresci su dodali i novu rezbarsku ploču u znak sećanja na zdravstvenu krizu koja je transformisala svet 2020. i 2021. godine, rekli su predstavnici katedrale u izjavi . Sada svetinja ima novo lice - ali vidljive su samo oči. Ostatak karakteristika skriven je pod zaštitnom maskom za lice, prizorom koji je širom sveta postao previše poznat tokom pandemije COVID-19.

"Ova malena figura na uglu svetilišta Svetog Amfibala biće važan podsetnik tokom vekova koji dolaze na događaje protekle godine", tvitovao je 8. maja velečasni Abi Tompson.

Sveti Alban je živeo tokom trećeg veka i pogubljen je nakon što je pomogao Amfibalu - hrišćanskom svešteniku - da pobegne od rimskih vlasti. Rimljani su kasnije uhvatili i ubili Amfibala, navodi se na veb stranici katedrale .

"Legenda govori da je Amfibal činio čuda na putu do svog pogubljenja", navodi Britanska biblioteka . "Kada je Amfibalu odsečena glava, krvniku su ispale oči", navodi se u tekstu u osvetljenom rukopisu iz 13. veka.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading