NEMILOSRDNO UBIJANJE U TIGRAJU: "Svakodnevno veliki broj nevinih cilila bude zaklano, a njihova tela se bacaju sa litica" (VIDEO)
TANJUG/AP Ben Curtis

TANJUG/AP Ben Curtis

 

"Svakog dana nevini se ubijaju. Predstavnici naroda Tigraj su zverski ubijeni, a njihova tela bačena sa litica", rekao je patrijarh Etiopske pravoslavne crkve, koja je osudila genocid u regionu Tigraj.

U video zapisu koji je snimio direktor jedne od američkih dobrotvornih organizacija, on ističe da akcije režima u Adis Abebi karakterišu najveća okrutnost i usmerene su na fizičko i potpuno uklanjanje naroda Tigraj.

Izjava patrijarha Matije I prvi je komentar poglavara Etiopske pravoslavne crkve o kršenju ljudskih prava u ovoj zemlji od početka sukoba. Dolazeći iz severnog Tigraja, jerarh je trideset godina živeo u egzilu (progonstvo izvan domovine) zbog kritikovanja tadašnjeg komunističkog režima koji je zauzeo Etiopiju nakon pada carstva.

Patrijarh je trenutno u nezvaničnom kućnom pritvoru, rekao je autor snimka Dennis Vadlei u intervjuu za CNN. Direktor Bridges of Hope uspeo je da uzme izjavu Macieja I kada su pre više od mesec dana on i njegova supruga bili u Etiopiji u jednoj od pomoćnih organizacija organizovanih za izbeglice i interno raseljena lica.

"Vojnici ne dozvoljavaju da se tela sahranjuju"

NEMILOSRDNO UBIJANJE U TIGRAJU:

TANJUG/AP Ben Curtis

 

Patrijarh je govorio o šokantnim i neviđenim kršenjima ljudskih prava.

- Svakog dana ubijaju nevine. Predstavnici naroda Tigrai su zverski ubijeni i njihova tela bačena sa litica. Vojnici ne dozvoljavaju ni da se tela sahranjuju. Žene se svakodnevno siluju. Ti ljudi ne poštuju život i ljudsko dostojanstvo -

rekao je Maciej. Po njegovom mišljenju, pokolj u regiji Tigrai mogao je već odneti hiljade života od početka sukoba. Konačno, patrijarh je pozvao na intervenciju međunarodne zajednice.

NEMILOSRDNO UBIJANJE U TIGRAJU:

TANJUG/AP Ben Curtis

 

CNN je zatražio od etiopske vlade da komentariše patrijarhov govor, ali nije dobio odgovor. Prošlog meseca, nakon što se CNN suočio sa etiopskom vladom sa rezultatima sopstvene istrage kršenja ljudskih prava i prikazao video zapise etiopskih vojnika koji su pucali na nenaoružane muškarce u regionu Tigraj, kabinet premijera Abija Ahmeda najavio je nezavisnu istragu masakra nad stanovništvom.

Šta se dešava u Etiopiji?

Dramatični sukob koji se odvija u Etiopiji postao je poznat kada su svetski mediji izvestili o genocidu nad 750 hrišćana. Škrte informacije iz tog regiona pokazuju da se humanitarna situacija pogoršava i da u sukobima najviše stradaju civili.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading