mačka
Foto: Profimedia/Profimedia

Šta vaša mačka pokušava da vam kaže kada se trlja o vaše noge? Iako postoji nekoliko različitih razloga za ovaj gest, to je generalno znak njihove ljubavi i posvećenosti vama. Pravo na vlasnika i životnu sredinu Mačke se oslanjaju na svoje čulo mirisa da bi dobile informacije o svetu oko sebe.

Imaju žlezde na bradi, obrazima, čelu, pa čak i na šapama koje luče feromon. Ovaj feromon je bez mirisa za ljude, ali ga mogu lako otkriti drugi psi i životinje. Ovi feromoni govore drugim životinjama mnogo o mački koja ih je ostavila iza sebe, piše The Spruce Pets.

Ovo može uključivati informacije o tome da li je mačka muško ili žensko, da li je sterilisana, pa čak i u kakvom je raspoloženju mačka bila u to vreme. Kada se vraćate kući sa posla ili obavljate poslove, možda ćete na svojoj koži nositi mirise drugih mesta ili čak drugih životinja. Kada se vaša mačka trlja o vas, možda pokušava da ostavi svoj miris na vama, označavajući vas kao svoje vlasništvo.

Drugim rečima, mačka govori drugim mačkama i životinjama: "Ovaj čovek pripada meni!" Ovo je vrsta teritorijalnog ponašanja koja ukazuje da mačka želi da ima jaku vezu sa vama.

Poziv na maženje i pažnju

Kada vaša mačka počne da se trlja o vaše noge kada dođete kući nakon dugog dana na poslu, verovatno želi vašu pažnju. Možda ona samo želi svoju večeru, ali može biti i da želi da se igrate ili mazite.

Mačke koje posebno žele da budu mažene mogu pokazati određenu vrstu trljanja glave. Ako se vaša mačka trlja o vaše noge, ispružite ruku. Ako vaša mačka trlja glavu o vašu ruku, verovatno želi da je mazite.

Izraz nežnosti

Kao što smo ranije spomenuli, trljanje glave je uobičajeno ponašanje koje, kada se izvodi na osobi, obično znači poziv na maženje.

To je takođe znak da se mačka oseća bezbedno i opušteno u blizini osobe o koju se trlja. To takođe znači da su srećni i zadovoljni u svom okruženju. Samopouzdane i srećne mačke će imati meko lice bez napetosti oko očiju, ušiju ili brkova.

Oni takođe mogu napraviti nekoliko sporih treptaja. Njihovo telo će biti opušteno, ponekad će čak ležati na boku ili leđima. Mačke se mogu trljati o vaše noge iz raznih razloga. Bilo da je to način da se obeleži teritorija ili način da se privuče vaša pažnja, to je u suštini izraz naklonosti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading