SLOBODNO PODELITE: Ove namirnice smete da date mačkama
Foto: Shutterstock/Schutterstock

Postoji nekoliko namirnica koje možete podeliti sa vašom mačkom i zajedno uživati u ukusnom obroku.

Hranu za bebe

Mačke mogu da jedu bilo koju vrstu hrane za bebe, posebno kašice od mesa i povrća. Većina mačaka uživa u slanim bebi kašama. Ako je vaša mačka bolesna, hrana za bebe je naročito korisna. Ne zaboravite da proverite da li kašica sadrži mleveni luk ili crni luk u prahu, jer može da šteti vašem malom prijatelju!

Nikada ne koristite ljudsku hranu kao glavnu ishranu za vašu macu jer može biti opasna po njihovo zdravlje. I zapamtite ključ je u umerenosti!

Jaja

Jaja su bogata proteinima i ona su dobra hrana za ljude i mačke. Kuvana jaja, kao što je tvrdo kuvano jaje, može postati savršena i hranljiva poslastica za vašu mačku. Pošto su jaja alergena hrana obratite pažnju na pojavu alergijskih reakcija kod mačke, pogotovo ako je hranite jajima po prvi put.

Riba

Konzerviranu ribu, poput tune je dobro deliti sa mačkom. Ali, u malim količinama! Tako ćete izbeći da vaša mačka unese previše masnih kiselina i magnezijuma koji mogu izazvati mnoge zdravstvene probleme. Takođe je zdravo ako nahranite vašu mačku malim komadima sveže tunjevine ili lososa!

Brokoli

Iako ishrana mačke zavisi od proteina, ponekad vaša mačka može dobiti želju za povrćem! Ako vaša mačka žvaće biljke u vašoj kući, nahranite je malom porcijom brokolija. Obareni brokoli će zadovoljiti njihovu želju za zeljem i držiti mačku dalje od potencijalno toksičnih biljaka! Trava takođe može da im pomogne sa bilo kojim probavnim problemom.

Meso

Pošto su mačke mesožderi, možda je najbolji izbor kuvana živina. Čak i ako volite da dajete mački sirovo meso, imajte na umu da nekuvano meso nije dobro za njih. Takođe zapamtite da mačka ne treba da jedu previše masti iz mesa.

Đumbir

Ako vaša mačka ima grčeve u stomaku dajte joj đumbir, prirodni lek koji može da reši mučninu. Naravno, neće svaka mačka hteti da jede sirovi djumbir. Dakle, pokušajte da joj spremite poslasticu, pomešajte đumbir sa šlagom bez šećera.

Sir

Većina mačaka voli sir i to je odličan izvor proteina za njih! Ali, važno je imati na umu da su mnoge odrasle mačke netolerantne na laktozu. Mleko, sir ili bilo koji drugi mlečni proizvodi mogu da izazovu dijareju. Ako želite da hranite svoju mačku mlečnim proizvodima, dajte im malu količinu pavlake, sira ili jogurta.

Bundeva

Iako mačke ne vole da jedu povrće, izgleda da vole bundevu! Bundeve su bogate vlaknima i povoljno utiču na organizam mačke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading