Dobre vesti za sve ljude koji imaju ljubimce! Oni rade bolje od lekova iz apoteke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 

Takođe, interakcija s kućnim ljubimcem izaziva lučenje oksitocina - hormona ljubavi koji u nama pokreće osećanja sreće i poverenja, objašnjavaju psiholozi, a piše magazin „Pas“.

Smanjuju stres

Bilo da ste pod stresom ili umorni, kada dođete kući i vaš ljubimac počne da skače od sreće što vas vidi, vaše raspoloženje se automatski popravlja. On će vam pružiti pravu i bezuslovnu ljubav i obogatiće vaš život. Dokazano je da su ljubimci efikasan lek protiv depresije jer njihova prisutnost povećava osećaj sigurnosti i zaštite.

Ublažavaju ADHA

Za one koji pate od ADHD-a, poremećaja pažnje s hiperaktivnošću, kućni ljubimac izvrstan je način za ublažavanje simptoma. Svakodnevne obaveze oko hranjenja, čišćenja, šetanja poboljšaće vaše veštine planiranja i naučiti vas još više odgovornosti. Posebno se to odnosi na decu, koja će tako i potrošiti višak energije, te bolje spavati.

Sprečavaju pojavu alergije

Upoznavanjem deteta s kućnim ljubimcem tokom njegovih ranih godina smanjuje se verovatnoća od razvoja astme i alergija. Dlaka ljubimca i mikroorganizmi, koji se šire vazduhom, pomoći će izgradnji imunološkog sistema vašeg deteta u borbi protiv infekcija koje se javljaju u ranoj dobi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading