Nije dobar izbor! Zašto hrčak ne treba da bude prvi ljubimac vašeg deteta
Foto: Shutterstock

On definitivno zahteva manje angažovanja i nege nego drugi ljubimci, ali pre nego što kupite svom mališanu hrčka, važno je da znate u šta se upuštate. Pored toga što je manje zahtevan od psa na primer, hrčak i dalje traži od vas izvesnu dozu posvećenosti, budući da živi u proseku oko 2-3 godine u zatočeništvu, ali poste određene mane.

HRČCI PO PRIRODI NISU MAZE

Ako vaše dete očekuje ljubimca s kojim će moći da se igra i mazi, hrčak definitivno nije dobar izbor. Iako ima onih hrčaka koji su navikli da ih ljudi drže u rukama, većina njih preferira ograničen kontakt s ljudima. Po prirodi ove životinje nisu maze i njih ne drži mesto. One vole da istražuju i ne možete očekivati da vam mirno sede u krilu dok ih mazite kao što biste mačku. Osim toga one imaju tendenciju da grizu više od drugih glodara. Ujed hrčka može da bude vrlo traumatičan za dete.

HRČCI SU NAJAKTIVNIJI NOĆU

Hrčci su noćna stvorenja, što znači da su najaktivniji u toku noći. Ovo može biti veliko razočarenje za dete koje je očekivalo da se u toku dana igra sa svojim ljubimcem. Hrčci dan koriste uglavnom za spavanje. Pored toga, ako ste se nadali da će on biti u detetovoj sobi, naći ćete se u problemu jer kada on postane aktivan ometaće dete koje će pokušavati da zaspe.

POTREBNO IM JE VIŠE PROSTORA NEGO ŠTO MISLITE

Kavezi za ove glodare koji se prodaju u radnjama za kućne ljubimce izgledaju na prvu ruku dovoljno veliko. Međutim, ispostavlja se da je odraslim hrčcima potrebno mnogo više prostora od onog koji im nudi prosečan kavez. Mnoge organizacije za prava životinja se bore protiv kaveza standardnih dimenzija jer smatraju da ugrožavaju zdravlje hrčaka. Preporuka je izgradnja vlastitog kaveza većih dimenzija, uz obezbeđenje od eventualnog napuštanja kaveza koje bi ga moglo koštati života.

HRČCI SU PRENOSIOCI RAZLIČITIH BOLESTI

Iako ni jedan ljubimac nije savršeno higijenski, hrčci su poznati po tome što su prenosioci različitih vrsta bakterija i bolesti. Na primer, oni u sebi najčešće nose bakterije salmonele koje mogu izazvati simptome slične gripu. Takođe, prenosioci su i raznih virusa koji mogu zaraziti ljude. Samim tim, što je dete mlađe ono je podložnije različitim bolestima, jer njegov imuni sistem još uvek nije u potpunosti razvijen. Uporedo s tim znate da antibiotici i druge opcije lečenja nisu pogodne za decu mlađu od 2 godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading