VAŽNA ODLUKA Pre nabavljanja drugog psa u domu, dobro razmislite da li će to biti pametno rešenje
Foto: Shutterstock

Koliko god voleli životinje, kupovina ili usvajanje ljubimca je važna odluka. Psi zahtevaju vreme, novac, posvećenost i strpljenje. Dosta vlasnika koji oplemene život s novim drugarom pomisle o uzimanju još jednog psa. Neki vlasnici počinju s empatijom da gledaju i na napuštene pse naročito jer znaju da je preko 80 odsto pasa s ulice imalo dom.

Pre nego što se odlučite na drugog psa, trebalo bi da se zapitate da li je to vaša potreba i želja ili ste možda zaključili da bi to za psa bilo dobro? U donošenju odluke razmotrite više aspekata.

 

Sagledajte mogućnosti

Sagledajte vremenska i finansijska ograničenja. Moraćete da izdvojite više slobodnog vremena nego inače - kako se slažu, ko inicira igru i nestašluke, kako se hrane i slično. Imajte u vidu da se troškovi uvećavaju: više hrane, vakcine, redovna zaštita od spoljašnjih i unutrašnjih parazita.

 

Strah od rastanka

Ukoliko imate starog psa, možda želite da ublažite strah od gubitka ljubimca. To je normalno, ali pitanje je kako bi se novi pas prilagodio tome. Ako je pas stariji ili je bolestan, štene mu neće biti sreća - stariji psi imaju potrebu za mirom. Bolje da u dogovoru s prijateljem prošetate drugog psa, zajedno sa vašim psom.

Važne napomene

 

I period adaptacije novog psa traje nekoliko nedelja - zato budite prisutni tokom perioda privikavanja.

*Prvi susret je najbolje isplanirati na neutralnom terenu.

*Važno je da oba psa imaju podjednaku pažnju.

*Kada ih uvedete u zatvoreni prostor, vodite računa da igračke i hrana ne budu na podu jer može biti uzrok prve čarke, naročito ukoliko je vaš stari pas posesivan. Za početak ih hranite u drugim prostorijama i postepeno pratite interakciju.

*Sa psima treba raditi i dresirati ih u različito vreme. Svakom je potrebno posebno vreme da nauči nove stvari.

Drugi pas kao terapeut

Često se dešava da se vlasnici nadaju da će društvo drugog psa pomoći da se reše poremećaji u ponašanju. Možda će novi pas samopouzdanjem ohrabriti vašeg psa ako se plaši drugih pasa, a možda će mu uterati strah u kosti. Ako vaš pas laje kada ostane sam ili pravi štetu po kući - može se dogoditi da će to činiti i kada ih bude dvoje.

 

Kada je dvoje idealna kombinacija

To može samo pod uslovom da je prvi pas socijalizovan, odgojen i poslušan. Drugi važan uslov je starosna razlika, najbolje je da ona ne bude velika. Omogućite starijem psu da odraste i oblikujte njegov karakter u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima, pa tek onda uzmite drugog. Ako imate neposlušnog psa, onda nije dobra ideja da uzmete psa iste rase.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading