DUŽI I ZDRAVIJI ŽIVOT Da li je sterilizacija mačaka opasna i koliko
Foto: Shutterstock

Dvoje od deset ljudi u Srbiji ima mačku i neretko su se susreli sa problemom teranja. Dolazi do promena u ponašanju: valja se po podu, trlja o razne predmete, mjauče i traži da ide napolje. Često prestane da jede, povraća ili počne da mršavi. Ovaj period traje u proseku sedam dana. Taman kada postane ona stara, nastupa sledeće teranje. Najbolje i trajno rešenje je sterilizacija.

Rutinski postupak

Sterilizacija mačaka predstavlja hirurško odstranjivanje materice i jajnika kod ženki koje se obavlja u opštoj anesteziji. To je rutinski postupak i cilj je sprečavanje razmnožavanja. Može se obaviti sa šest meseci i preporučuje se uvek osim ako vlasnik ima odgajivačnicu.

DUŽI I ZDRAVIJI ŽIVOT Da li je sterilizacija mačaka opasna i koliko

Foto: Shutterstock

 

Šta sve uključuje

Podrazumeva uvođenje mačke u opštu inhalacionu anesteziju. Tokom operacije veterinar će napraviti rez na stomaku posle čega će ukloniti jajnike i/ili matericu. Rez se zatvara šavovima koji se najčešće uklanjaju posle 10 dana.

Kod mužjaka ona uključuje uklanjanje izvora polnih hormona i ćelija sperme, a to su testisi. Šavovi nisu potrebni i mačak se šalje kući istog dana.

Uoči operacije veterinar će preporučiti post bez hrane (12 časova pred operaciju), ali je uglavnom dozvoljena voda.

Pravo vreme

Nije potrebno da mačka ima mačiće pre sterilizacije. Najbolje vreme je pre nego što mačka dostigne zrelost. Oporavak je brz i do sada nisu utvrđene štetne posledice. Neki smatraju da mačka treba da se steriliše oko devetog meseca.

Prednosti postupka

Mački pružate duži i zdraviji život. Nema neželjenih legala, tuča, mjaukanja, a i dalje imaju lovački nagon. Sterilizacija je bezbolna, a jedna od prednosti je i manje obeležavanje mokraćom i manje su agresivne.

DUŽI I ZDRAVIJI ŽIVOT Da li je sterilizacija mačaka opasna i koliko

Foto: Shutterstock

 

Promene koje mogu nastati

Činjenica je da se metabolizam usporava. Mačke se mogu udebljati, pa im se često mora prilagoditi količina hrane. Mnogi smatraju da sterilizacija nije humana, ali sterilisane mačke žive zdravije i duže od reproduktivno aktivnih.

Ukoliko se dvoumite

Ako se i dalje razmišljate da li da sterilišete ljubimca, dajemo vam još tri razloga:
1) Graviditet i postpartalni period predstavljaju opterećenje za organizam, naročito ako je reč o mladoj životinji.

2) Kod nesterilisanih mačaka postoji rizik da u starijem uzrastu dobiju tumore mlečnih žlezda, od kojih su najčešći (preko 90 odsto) maligni adenokarcinomi.

3) Teranje mačke po pravilu obuhvata skupljanje većeg broja prosaca i njihovo nadmetanje. Ipak, opasnije od rana su zarazne bolesti koje se prenose ugrizom i parenjem. Najopasnije i neizlečive su sida i leuke

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading