molitva
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Sveti Sofronije je bio patrijarh Jerusalima. Rođen je u Damasku od uglednih roditelja. Nakon što je završio razne škole, nije bio zadovoljan, već je počeo da traži čistu duhovnu mudrost.

Njegov moto bio je: svakog dana naučiti više duhovne mudrosti.

Sve što bi naučio, zapisivao je i kasnije objavio u dve knjige pod nazivom "Limonar" ili "Cvećnik".

Prisustvovao je povratku Istinskog krsta iz Persije, koji je car Iraklije na svojim leđima uneo u Sveti Grad. Sa izuzetnom mudrošću i revnošću, upravljao je crkvom deset godina.

Branio je pravoslavlje od monotelitizma, osuđujući ga na svom saboru u Jerusalimu pre nego što je osuđen na VI vaseljenskom saboru.

Napisao je žitije svete Marije Egipćanke, sastavio čin velikog vodoosvećenja i uveo nove himne i pesme u bogosluženje. Kada je arapski kalif Omar osvojio Jerusalim, molio ga je da poštedi hrišćane, što je Omar pristao učiniti.

Međutim, ubrzo nakon toga, kada je Omar počeo da pljačka i zlostavlja hrišćane, Sofronije se molio Bogu da ga uzme između živih na zemlji kako ne bi gledao oskvrnjenje svetinja.

Hrišćani veruju da je Bog uslišio njegovu molitvu i uzeo ga k sebi u nebeske dvore. Sveti Sofronije preminuo je 644. godine.

Danas se obavezno pomolite:

 "Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i učitelja uzdržanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke počasti, a siromaštvom bogatstva: Oče Sofronije, moli Hrista Boga da spase duše naše."

(24sedam.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading